Top
  >  Algemeen   >  4 oktober het is vandaag dierendag


Het is vandaag 4 oktober, wat inhoudt dat het dierendag is. Dierendag bestaat al heel lang, in 1930 werd het voor het eerst gehouden. Maar hoe is dierendag begonnen en wat is er eigenlijk veranderd sindsdien?

Op dierendag geven veel mensen hun konijn een extra wortel, of kat een extra visje. Kortom, op 4 oktober krijgt het huisdier een klein beetje meer aandacht. Maar eigenlijk is Dierendag er voor de rechten van alle dieren wereldwijd. De dag is er niet alleen voor de huisdieren, maar ook voor bijvoorbeeld apen, mieren en giraffen.

Dierendag is begonnen als een dag om aandacht te vragen voor de rechten van de dieren. Een Tsjechische vrouw schreef in 1927 een brief aan de voorzitster van de Wereldvereniging van de Dierenbescherming, met het idee om 1 dag in het jaar te kiezen voor de dieren. Samen kwamen ze toen op 4 oktober, de katholieke feestdag van Franciscus van Assisi. De katholiek gaf zijn hele leven aandacht aan zwervers, melaatsen, planten en dieren.

Dierenbescherming

Vanaf de jaren 60 werd dierendag steeds meer een dag voor stichtingen om dierenwelzijn te promoten. Ook nu nog is de Dierenbescherming in de week van 4 oktober het meest actief met promotie en open dagen. De acties rondom dierendag richten zich op kinderen, om ze al vroeg te leren hoe ze met dieren moeten omgaan.

Naast stichtingen, maken natuurlijk ook de winkels graag gebruik van dierendag. Ze vragen aandacht voor de dieren en proberen daarmee meer dierenvoer en speeltjes te verkopen. Dierendag is allang niet meer alleen voor de rechten van het dier, maar ook voor de inkomsten van de winkelier. Als je op dierendag je dier extra verwent, denk dan ook eens de dieren die niet veilig bij mensen thuis leven.