Top
  >  Familie   >  Afvallen na zwangerschap


Jouw kroost is natuurlijk het mooiste wat je ooit is overkomen, maar helaas is je lichaam er niet beter op geworden. In 9 maanden tijd ben je ontzettend uitgezet en zit je niet lekker in je vel. Maar hoe val je eigenlijk gezond af na een zwangerschap?

Op Jennifer Lopez en Angelina Jolie na, paradeert niemand na een bevalling over het strand met een strak lichaam. Natuurlijk wil jij ook weer heel graag je oude figuurtje terug, zodat jij die skinny jeans gewoon weer aan kunt trekken. Helaas gaat dat natuurlijk niet vanzelf. Met de volgende stappen om af te vallen na een zwangerschap en een beetje inzet kun jij je positiekleding en die wijde joggingbroeken binnen een paar maanden bij het grofvuil gooien!

Ontzwangeren

De meeste vrouwen komen ongeveer 10 tot 12 kilo aan door een zwangerschap. Een groot gedeelte is helemaal geen vet. De baby, het vruchtwater, de placenta en vruchtvliezen wegen samen namelijk 5 a 6 kilo. Daarnaast heb je extra bloed aangemaakt, is je baarmoeder zwaarder geworden en zijn je borsten dikker. Je lichaam heeft ongeveer 6 weken nodig om te ontzwangeren. Probeer dan alvast te beginnen met een beetje beweging en minder snoepen, maar wees niet te streng voor jezelf. Je zult merken dat de kilo’s er in deze weken vanaf gaan, zonder dat je er echt iets aan doet. Na deze 6 weken, kun je bepalen hoeveel kilo je echt af wil vallen.

Rustig afvallen

Begin na je bevalling niet gelijk met een streng crashdieet. Hierdoor raak je alleen maar futloos en uitgeput, terwijl je nog moet herstellen van de zwangerschap. Na 6 maanden is je lichaam pas weer helemaal de oude en kan het weer normaal functioneren. Het is hierbij belangrijk dat je genoeg, gezond en gevarieerd eet. Probeer een halve kilo per week af te vallen, dit is meer dan genoeg.

Eten

Je eetpatroon is natuurlijk het allerbelangrijkste als je wil afvallen. Je bent nog zwak van de bevalling, dus zorg goed voor jezelf. Eet niet te weinig en maak gevarieerde maaltijden. Eigenlijk moet je gewoon de reguliere voedingsrichtlijnen aanhouden. Probeer de frisdranken en vruchtensappen te vervangen door water. Hierdoor wordt je stofwisseling weer op gang gebracht. Eet proteïnerijk voedsel zoals noten, vis, rozijnen en gekookte eieren. En kies bij het avondeten voor mager vlees zoals kipfilet, vetarm rundvlees of vis. Probeer ook witte pasta, wit brood en fast food te vermijden.

Sporten

De weg naar een strak lichaam begint natuurlijk bij sporten. Veel vrouwen zijn uitgeput van de zwangerschap en stellen beweging uit. Het is echter heel belangrijk dat je vlak na de zwangerschap al begint met bewegen. Natuurlijk moet dit rustig opbouwen en niet gelijk een hele marathon gaan rennen. Begin met een kleine wandeling, ga vervolgens fietsen en eindig met lichte oefeningen in de sportschool. Als je conditie weer helemaal op peil is, kun je beginnen met buikspieroefeningen. Je bekkenbodem spieren zijn nog slap, dus loop niet te hard van stapel!