Top
  >  Algemeen   >  Allereerste baby geneest van hiv

baby-geneest-van-hiv
Het lijkt erop dat voor het eerst een baby met hiv helemaal is genezen van het virus. Het inmiddels 2,5 jaar oude meisje kreeg heel snel na haar geboorte hiv-remmers toegediend en lijkt nu kerngezond.

Amerikaanse onderzoekers hebben aan Reuters laten weten dat een baby met hiv, die geboren is in Mississippi in de Verenigde Staten, voor zover nu duidelijk is geheel is genezen van hiv. De moeder van het meisje testte vlak voor haar behandeling hiv positief. Daarom besloot de arts de baby 30 uur na de bevalling al een cocktail met hiv-remmers te geven. Ook kreeg zij een hogere dosis dan normaal.

Kinderen krijgen meestal pas hiv-remmers toegediend als uit onderzoeken is gebleken dat zij inderdaad besmet zijn. Het 2,5 jaar oude meisje krijgt al bijna een jaar geen medicijnen meer en lijkt volledig genezen. Volgens de artsen is ze gezond en is haar genezing hoogstwaarschijnlijk te danken aan de snelle en agressieve behandeling.

Bijna 1 jaar zonder medicijnen

De artsen ontdekten dat het meisje vermoedelijk is genezen toen zij en haar moeder 10 maanden om niet bekende redenen wegbleven van doktersafspraken. Toen zij weer verschenen in het ziekenhuis werd bij het meisje, dat al die tijd geen medicatie had gehad, haar bloed getest. De kinderarts kon tot zijn verbazing geen hiv of sporen daarvan in haar bloed vinden.

Het hiv-virus kan zich goed verstoppen in het bloed, maar de arts kon bij het meisje niets vinden. Iemand met het virus moet meestal zijn hele leven medicijnen gebruiken, omdat hiv weer de kop opsteekt als er met de behandeling gestopt wordt. Dit omdat het virus zich in een soort van slapende vorm kan verstoppen in de cellen.

Andere patiënt genezen van hiv

De artsen zijn nu aan het onderzoeken of er een etnische manier is om meer baby’s te kunnen genezen van hiv. Voor het meisje is namelijk pas één andere patiënt genezen van het virus.  Timothy Ray Brown, een volwassen man, kreeg in 2007 een beenmergtransplantatie van een donor die genetisch immuun is voor hiv. Brown gebruikt inmiddels al 5 jaar geen medicijnen meer en het virus is ook bij hem uit zijn bloed verdwenen.