Top
  >  Eten & Drinken   >  Begin het jaar schoon met een detox dag


Is gezonder leven 1 van je goede voornemens? Misschien is het dan een idee om het jaar schoon te beginnen met een detox dag.

Een detox dag kun je gewoon thuis houden, alleen of met een vriendin. Detoxen betekent ontgiften, in dit geval gaan alle schadelijke stoffen uit je lichaam. Met schadelijke stoffen worden bijvoorbeeld cafeine, alcohol, verzadigde vetten en chemische stoffen bedoeld. Een teveel aan deze stoffen kan ervoor zorgen dat je last hebt van hoofdpijn, oneffenheden in je gezicht of vermoeidheid.

Binnen 1 dag gaan niet alle schadelijke stoffen uit je lichaam, je zult dingen moeten herhalen voor een echt goed resultaat. Een detox dag is wel een fijne manier om het jaar schoon te beginnen. Hier vind je enkele manieren om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen.

Drinken

De belangrijkste weg waarlangs afvalstoffen worden afgevoerd, is je spijsverteringssysteem. Door veel water te drinken houd je het spijsverteringssysteem schoon en kun je veel afvalstoffen afvoeren. Ook het drinken van citroensap is hier goed voor. Je kunt het mengen met warm water en wat honing om het minder zuur te maken. De rest van de dag drink je niet alleen water, maar ook kruidenthee. Kies wel voor thee zonder cafeïne en theïne, want hier wil je juist vanaf. Ook vruchten- en groentesappen kun je drinken, maar dan wel vers.

Eten

Tijdens je detox dag is het belangrijk dat je veel groente en fruit eet. Eet je groenten zo rauw mogelijk, dan haal je de meeste vitaminen en mineralen uit je voedsel. Vlees staat vandaag even niet op de kaart. Eet kleine beetjes verspreid over de dag, zodat je geen last hebt van een hongergevoel en je spijsvertering op gang blijft. Eet ’s avonds een lichte groentesoep, met eventueel een beetje bruine rijst als je echt honger hebt.

Beweging

Tijdens een detox dag komen de afvalstoffen vrij. Deze zijn opgeslagen in je lichaamsvet, dus wanneer je vet verbrand komen er meer schadelijke stoffen vrij. Ga een eindje wandelen, fietsen of joggen om je vetverbranding op gang te brengen.

Bloedsomloop

Je bloedsomloop is heel belangrijk voor het afvoeren van schadelijke stoffen en het aanvoeren van goede stoffen. Neem een douche die je afwisselt met warm en koud water, om je bloedsomloop extra aan de gang te krijgen. Ook een massage werkt goed om je bloed goed door je lichaam te laten stromen.

Slaap

Tijdens een detox dag kun je je heel moe voelen. Doe dan ook gerust een dutje en ga lekker vroeg naar bed. Je lichaam moet keihard werken om alle afvalstoffen af te voeren en daar wordt je nu eenmaal moe van. Ook helpt slapen om je lichaam te herstellen na zo’n zware dag.