Top
  >  Familie   >  Besmettelijkheid waterpokken stopt mogelijk in de zon


De besmettelijkheid van waterpokken lijkt te stoppen in de zon. Volgens een Engelse wetenschapper zou dit verklaren waardoor kinderen vaker waterpokken krijgen in de winter en de herfst.

De Engelse wetenschapper Phil Rice van de Universiteit van Londen onderzocht de gegevens van 25 studies over waterpokken en kwam tot de conclusie dat kinderen in warme, tropische landen veel minder vaak de waterpokken krijgen. UV-straling zou daarom weleens kunnen helpen tegen de besmettelijkheid van de kinderziekte. Het was al eerder bekend dat zonlicht sommige virussen kan tegengaan.

Waterpokken zijn zeer besmettelijk, want dit virus wordt doorgegeven door niesen, hoesten en aanraking met de uitslag. In de zon zouden deze symptomen verminderen, waardoor de kinderziekte minder besmettelijk wordt. Andere wetenschappers van de Universiteit van Londen geven aan dat de besmettelijkheid ook verminderd kan worden door andere invloeden, zoals vochtigheid en temperatuur. Of de besmettelijkheid van waterpokken echt stopt in de zon, is nog niet definitief bewezen.