Top
  >  Relatie   >  Binnenkort kunnen mannen ook aan de pil

mannenpil
Hoewel anticonceptie vandaag de dag nog veelal een vrouwenzaak is, lijkt daar verandering in te komen. Er is namelijk baanbrekend onderzoek verricht naar een pil voor mannen, waardoor de kans groot is dat er binnenkort een heuse mannenpil komt.

Wetenschappers van de universiteiten van Osaka en Tsukuba zijn erachter gekomen dat de medicijnen die mensen krijgen tegen afstoting van een donororgaan en reumatoïde artritis de mannelijke vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. De geneesmiddelen cyclosporine en tacrolimus remmen de ontwikkeling van het enzym calcineurine dat voorkomt in sperma. Als de productie van dit enzym wordt geremd gaat de kwaliteit en de bewegelijkheid van de zaadcellen achteruit.

Tijdens een test met muizen, die geen calcineurine hadden, werd ontdekt dat het sperma niet goed door de beschermlaag van de eicel heen kan omdat het niet krachtig genoeg was. Daardoor is de zaadcel langzamer, kan het niet doordringen tot de kern en vindt er geen bevruchting plaats. Ondanks dat waren de muizen wel probleemloos in staat tot geslachtsgemeenschap en konden ze ook ejaculeren.

Mannenpil gezonder dan vrouwelijke variant

De mannelijke muizen die het medicijn kregen, werden na 4 tot 5 dagen onvruchtbaar. Een week nadat het middel werd gestopt was het sperma weer normaal. De medicatie bevat geen hormonen waardoor het ook een gezondere optie zou zijn dan de pil voor vrouwen.

Het wetenschappelijke vakblad Science meldt dat de onderzoekers goede hoop hebben dat de mannenpil vrij snel beschikbaar wordt. Omdat er al soortgelijke medicijnen zijn zou het goedkeuringsproces relatief snel kunnen verlopen. Om de veiligheid van het medicijn te garanderen moet de samenstelling eerst wel veranderd worden en zal het middel klinisch getest moeten worden op mensen.

Foto: Clever Cupcakes