Top
  >  Eten & Drinken   >  Coca Cola en Pepsi passen recept aan na kankerwaarschuwing


Coca Cola en Pepsi gaan hun recept voor cola aanpassen. Beide fabrikanten willen zo voorkomen dat er een waarschuwing tegen kanker op de verpakking van de drank moet komen te staan.

Zowel Coca Cola als Pepsi, de 2 grootste spelers in de frisdrankmarkt, hebben besloten om hun recept aan te passen nu de overheid van de Amerikaanse staat Californië een ingrediënt op de lijst van kankerverwekkende stoffen heeft geplaatst. De merken willen zo voorkomen dat ze een waarschuwing moeten plaatsen op de verpakking.

Het recept van Coca Cola is 126 jaar oud en die van Pepsi stamt 1890. Beide dranken zijn ooit ontwikkeld als een medicijn in de vorm van siroop, later werd het koolzuurhoudend water toegevoegd, maar sindsdien is het recept nagenoeg ongewijzigd.

Schadelijke stof

Om de cola een karamelkleur te geven gebruiken Coca Cola en Pepsi stof 4-methylimidazole. Deze chemicalië is door Californië toegevoegd aan de lijst met kankerverwekkende stoffen. Hierdoor hebben beide merken besloten om de receptuur aan te passen. Volgens Coca Cola zal de consument echter geen smaakverschil proeven.

Uit onderzoek bleek dat 4-methylimidazole zorgt voor een verhoogd risico tot kanker bij ratten en muizen. Coca Cola twijfelt echter of de stof ook schadelijk is voor mensen. De Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit meldt dat iemand meer dan duizend blikjes cola per dag moet drinken voordat deze de aangeraden maximale dosis van de stof binnenkrijgt.

Daarnaast liet Coca Cola ook weten dat er niets aan het Europese recept veranderd omdat daar geen reden roe is. Een woordvoerster van het merk deelde mee dat de Europese cola die hier wordt gebrouwen, gebotteld en verkocht aan alle Europese eisen voldoet.