Top
  >  Lifestyle   >  De gevolgen van Alzheimer


Alzheimer is een ziekte die de hersenen aantast, waardoor dementie ontstaat. Je geheugen gaat dan drastisch achteruit en je zult onder andere moeite krijgen met praten, denken en normale dagelijkse handelingen.

De ziekte Alzheimer verergerd naar mate de tijd verstrijkt, hoe snel iemand achteruit kan gaan varieert per persoon. Sommige patiënten kunnen in een vroeg stadium van de ziekte niet meer normaal functioneren, terwijl anderen pas in een latere fase last krijgen van de verschijnselen.

De oorzaken van Alzheimer

• Alzheimer ontstaat door onverklaarbare veranderingen in de hersenen, waarbij bepaalde eiwitten worden afgebroken. Hierdoor kunnen de hersenen niet meer voldoende functioneren.

• Het risico op Alzheimer neemt toe als je ouder wordt, voornamelijk als je de leeftijd van 60 jaar passeert.

• Mocht je een familielid hebben met Alzheimer, dan is de kans groter dat jij het ook krijgt.

• Waarschijnlijk kunnen ontstekingen in de hersenen, oxidatieve stress, stofwisselingproblemen en een tekort aan vitamines ook een rol spelen in de oorzaken van Alzheimer.

De symptomen van Alzheimer

• Het eerste waar je last van krijgt bij Alzheimer is geheugenverlies. In het begin merk je er vaak zelf niets van, maar familie en vrienden doen dat wel. Mocht je nu ouder zijn dan 60 jaar en laat je geheugen je soms in de steek, dan wil dit niet meteen zeggen dat je Alzheimer hebt. Maar merk je dat het erger wordt, ga dan langs bij je huisarts.

• Een ander symptoom van de ziekte is moeite hebben met het maken van beslissingen.

• Je bent in de war over welke dag en tijd het is.

• Je verdwaalt op plekken waar je de weg zou moeten weten.

• Je hebt moeite met het begrijpen en onthouden van nieuwe informatie.

• Je kunt de juiste woorden niet vinden als je praat.

• Dagelijkse handelingen, als koken en schoonmaken worden steeds lastiger.

De behandeling tegen Alzheimer

Op een gegeven moment kan de ziekte zo ver gevorderd zijn, dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Je bent dan vergeten hoe je moet eten, lopen, jezelf moet wassen, je naar het toilet gaat of hoe je uit je bed of stoel moet opstaan. Alzheimer is helaas niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die de ziekte vertragen zodat het aangenamer wordt om verder te leven. Zo helpen ze als je problemen hebt met je geheugen en denkproces, of als je regelmatig in de war bent. Hoe goed de medicijnen aanslaan, is verschillend per patiënt.

Hoe kun je iemand met Alzheimer helpen?

Het kan zijn dat een familielid, vriend of vriendin aan de ziekte Alzheimer lijdt. Dan kunnen de volgende tips je helpen om het beste van de situatie te maken en hoe je moet omgaan met bepaalde veranderingen en problemen als deze zich voordoen.

• Voordat de Alzheimer erger wordt moet je het samen met de persoon, die aan de ziekte lijdt hebben over de toekomst. Zaken waar je misschien liever niet aan wilt denken, zoals het opstellen van een testament of toewijzen van volmacht voor het nemen van belangrijke beslissingen, kunnen dan geregeld worden.

• Is de persoon niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen, dan zou je zelf de zorg op je kunnen nemen, maar je zou ook iemand in kunnen schakelen die aan huis komt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is een verzorgingshuis misschien een optie. Hier kan degene met Alzheimer de hele dag op hulp rekenen.

Wat belangrijk is om niet te vergeten is dat het voor je familielid, vriend of vriendin die Alzheimer heeft, ook een moeilijke situatie is. Hij of zij zal op sommige momenten helder van geest zijn en zich dan bewust zijn van de ziekte. Ook al weet je niet hoe het voelt om in zijn of haar schoenen te staan, zolang je het maar probeert te begrijpen. Wees in ieder geval geduldig en als het je even teveel wordt, probeer je hart dan te luchten bij je andere familieleden of vriendinnen.