Top
  >  Familie   >  Derde kind maakt ouders niet gelukkiger

Derde kind  ouders niet gelukkig
Er wordt vaak gezegd dat de ideale gezinsgrootte bestaat uit 2 kinderen. Sommigen zijn het daarmee eens en anderen niet. Uit onderzoek is nu gebleken dat een derde kind ouders in ieder geval niet gelukkiger maakt.

Een studie van de London School of Economics en de Canadese Western University heeft aangetoond dat de geboorte van het eerste en tweede kind bij ouders zorgt voor een gelukstoename. De komst van een derde baby zorgt alleen niet meer voor extra geluk. Tot deze conclusies kwamen onderzoekers nadat zij 7.000 Britse en Duitse ouders 18 jaar lang volgden na de geboorte van hun kinderen.

Derde baby zorgt niet voor gelukstoename

Uit de resultaten bleek dat het geluksgevoel van ouders stijgt in het jaar voor en na de komst van hun eerste baby. Daarna daalt het tot het niveau van voor er een kindje was. Dit patroon herhaalt zich bij de geboorte van telg nummer 2, maar de gelukstoename halveert hier wel qua tijd. Bij de geboorte van het derde kind is er helemaal geen verhoogd geluksgevoel, laat staan de bekende roze wolk. Volgens de onderzoekers zijn de ouders wel blij met al hun kinderen, maar neemt de verwondering af.

Professor Mikko Myrskylä stelt dat de geboorte van een derde kind ouders niet extra gelukkig maakt. “Het wil niet zeggen dat het minder geliefd is. Het toont aan dat het ouderschap minder nieuw en opwindend is bij de geboorte van een derde baby, of dat een groter gezin meer druk zet op de ouders”, laat hij weten.

Moeders zijn gelukkiger dan vaders

Uit het onderzoek kwam ook een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen naar voren. Aanstaande moeders zouden over het algemeen een sterkere verhoging van hun geluksgevoel ervaren dan vaders. Daar staat wel tegenover dat hun geluksniveau harder daalt na de komst van de baby.

Verder reageren hoogopgeleide mensen opvallend euforisch op de geboorte van een eerste kindje. Dat geldt ook voor mannen en vrouwen die op latere leeftijd ouder worden. Mensen die hun eerste baby krijgen als ze tussen de 35 en 49 jaar zijn ervaren de grootste gelukstoename en dat gevoel blijft ook langer.

Foto: Lauren Fritts