Top
  >  Familie   >  10 dingen die je dochter moet weten voordat ze 10 is

Dingen dochter moet weten voor 10 is
Kleine meisjes worden groot, dat is één ding wat zeker is. Omdat de tijd soms voorbij vliegt, zijn hier 10 dingen die je dochter moet weten voordat ze 10 is.

Het lijkt nog wel als de dag van gisteren dat jouw prinses heerlijk in de zandbak zat te spelen. Toch komen de tienerjaren inmiddels heel dicht om de hoek kijken. De onderstaande 10 punten zijn een goede basis voor die toch wel lastige periode waarin zoveel verandert. Je kinderen helpen manoeuvreren door het leven is immers wat je als ouders doet, zelfs als je het zelf nog niet helemaal hebt uitgeplozen.

  1. Dat ze jouw alles is

    Het is volkomen normaal dat je als moeder en dochter af en toe woorden hebt en hoe ouder ze wordt hoe vaker dat zal gebeuren. Het maakt niet uit dat je haar weleens achter het behang wil plakken of even je geduld verliest. Zolang zij maar weet dat ze voor altijd jouw centrum van het universum is.

  2. Geld groeit niet aan bomen

    Veel meisjes zijn echte shopaholics en daarom is het belangrijk om ze op tijd te leren dat niet alles gratis is. Ze mogen best weten dat papa en mama hard werken voor die nieuwe pop, jurk of dagje Efteling. Leer haar ook de waarde van sparen. Als je dochter geld cadeau krijgt, spreek dan met haar af dat ze bijvoorbeeld de helft mag uitgeven en de andere helft moet sparen voor lange termijn doelen.

  3. Niet iedereen is altijd aardig

    Dat meisjes kattenkoppen kunnen zijn weten we allemaal. Zo rond hun 10de begint de echte drama. Praat met je dochter hierover en vertel dat meisjes een beetje bits kunnen worden. Leer haar om in zichzelf te vertrouwen, weg te blijven van roddeltantes en trouw te blijven aan haar echte vriendinnetjes.

  4. Lichaamsveranderingen die eraan komen

    Het is belangrijk dat ze weet dat er zowel op lichamelijk en emotioneel gebied dingen gaan veranderen. Voor bijna alle meisjes zijn hun tienerjaren een verwarrende tijd. Bereid haar hierop voor door dingen uit te leggen. Er zijn ook speciale boeken die begrijpelijk uitleggen wat er gaat gebeuren met haar lichamen in de komende jaren.

  5. De bloemetjes en de bijtjes

    Seks is altijd een lastig gespreksonderwerp met je kinderen. Natuurlijk hoeven ze als ze 10 jaar zijn nog niet alle details te weten, maar een beetje informatie helpt ze om op een volwassen manier om te gaan met bepaalde lichaamsfuncties. Vergeet ook niet dat ze het beter van jou kan horen, dan van andere kinderen in de speeltuin.

  6. Hoe je moet koken

    Je dochter hoeft nog geen 3 gangendiner te kunnen bereiden, maar het is wel goed als ze een beetje de weg weet in de keuken. Ze moet in staat zijn om kleine dingen zoals eieren of tosti’s te maken. Veel meisjes vinden het leuk om te koken en daarnaast is het ook nog eens een goede bezigheid voor moeder en dochter om samen te doen.

  7. Uiterlijk is belangrijk

    Sommige kleine meisjes gaan al gillen als ze een haarborstel zien. Vanaf een bepaalde leeftijd moet je dochter weten dat persoonlijke verzorging en geschikte kleding voor verschillende gebeurtenissen nodig zijn. Natuurlijk is uiterlijk niet het allerbelangrijkste in de wereld, maar het is wel belangrijk om verzorgd te zijn.

  8. Niet iedereen heeft het goed

    Je dochter mag zich er bewust van zijn dat er mensen in de hele wereld zijn en zelfs in de duurt die het niet zo goed hebben als zij. Ze moet weten dat het helpen van iemand in nood belangrijk is. Doe bijvoorbeeld samen een middagje vrijwilligerswerk. Hierna zal ze zich heel goed voelen, waardoor ze sneller geneigd is om iets voor anderen te doen.

  9. Het gevaar van sigaretten, alcohol en drugs

    Helaas zijn sigaretten, alcohol en drugs een bedreiging voor je kind en in sommige gevallen begint het al op 10-jarige leeftijd. Leg je dochter uit dat deze dingen schadelijk zijn en kunnen leiden tot problemen. Maak haar duidelijk dat er vrienden zullen zijn die haar proberen te overtuigen om het toch te doen en dat ze dan sterk genoeg moet zijn om weg te lopen, zelfs als dat haar niet cool maakt.

  10. Het leven is niet makkelijk

    Je dochter zal geconfronteerd worden met uitdagingen die wreed en onmogelijk lijken. Het zal haar kracht, haar familie en haar doorzettingsvermogen kosten om sommige situaties onder controle te krijgen. Voor haar is het belangrijk om te weten het leven bestaat uit hoogte en diepte punten en dat ze met allebei kan omgaan.