Top
  >  Familie   >  Dingen die we kunnen leren van kinderen


Als ouder wil je graag het beste voor je kind en doe je er alles aan om je zoon of dochter op een goede manier op te laten groeien. Toch kun je van je jonge kind heel wat leren waar jij als volwassene profijt van hebt.

Naast dat wij als volwassenen onze kinderen veel dingen leren en bijbrengen zijn er ook een aantal belangrijke punten die we van hen kunnen opsteken. Daarom vind je hier 7 dingen die we van kinderen kunnen leren en het leven op een simpele manier een stuk leuker maken.

Wees jezelf

De allerbelangrijkste les die we van kinderen kunnen leren is dat we ons zelf moeten zijn en niet iemand anders. Jonge kinderen zijn altijd zichzelf en proberen niet een bepaalde rol te spelen of houding aan te nemen in de hoop door anderen leuk gevonden te worden. Ook stoppen ze hun duidelijke mening vaak niet onder stoelen of banken. Wij volwassenen willen nog weleens deze fout maken.

Vrienden

Het is aandoenlijk om te zien hoe snel kinderen vrienden maken, niet alleen op school maar ook plekken waar ze niemand kennen. Helaas raken veel kinderen deze onbevangen manier van doen kwijt als ze ouder worden en daarom moeten wij een voorbeeld nemen aan de jonge kinderen. Probeer als je ergens nieuw bent niet meteen te oordelen, maar leer juist zoveel mogelijk nieuwe mensen kennen.

Lach

Kinderen zijn vaak een van de gelukkigste mensen op de wereld, ongeacht hun situatie en omgeving. Volwassenen zijn meestal zo druk bezig dat ze vergeten om gewoon eens te lachen en gelukkig te zijn. Als er een les is de we van kinderen kunnen leren is het wel dat we meer moeten lachen.

Dutje

Een drukke baan, huishouden en gezinsleven kunnen er voor zorgen dat we soms rond de middag al helemaal uitgeteld zijn. Neem daarom af en toen gewoon eens de tijd voor een dutje, net als jonge kinderen geregeld in de middag doen. Vaak kun je er naar zo’n powernap weer helemaal tegenaan.

Ontdek

Het leuke aan kinderen is, is dat ze nog heel de wereld te hebben ontdekken. Het begint bij hun eigen huis, straat of school, maar als ze groter worden ook het dorp en de stad. Probeer je af en toe weer eens kind te voelen door iets nieuws te ontdekken. Als je ergens heen moet kies je normaal gesproken voor de snelste weg en heb je weinig oog voor de omgeving, maak daarom eens een keer een wandeling door de stad waar je al jaren woont zonder eindbestemming.

Risico

Vooral jonge kinderen nemen vaak risico’s en denken in het moment zelf niet aan de gevolgen op de lange termijn. Doe daarom een keer gek en neem een risico, doe iets wat op dat moment goed voelt en denk een keer niet aan de gevolgen.

Geen schuldgevoel

Doe af en toe gewoon iets waar jij zin in hebt zonder dat alles om je omgeving draait. Heb je na die drukke dag werk geen zin in die bijeenkomst van vriendinnen of een club, zeg deze dan gewoon een keer af. Voel je niet schuldig, maar geniet van je vrije avond.