Top
  >  Zwanger   >  Duizeligheid tijdens je zwangerschap

Het is geen geheim. Zwanger zijn gaat niet alleen over roosjes en is heus niet alleen maar leuk. Hoewel er vrouwen zijn die nergens last van hebben of zelfs pas aan het einde van hun zwangerschap ontdekken zwanger te zijn, hebben de meeste vrouwen toch wel last van kwaaltjes. Soms zijn de kwaaltjes aanleiding om een zwangerschapstest te gaan doen en soms beginnen de kwaaltjes na enkele weken op te spelen. Er zijn allerlei soorten zwangerschapskwaaltjes. De ene is erger dan de ander en ook heeft de ene vrouw er meer last van de ander. Een veelvoorkomende zwangerschapsklacht is duizeligheid. 

Duizeligheid in de zwangerschap komt regelmatig voor en gelukkig is dit in de meeste gevallen niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Vervelend is het natuurlijk wel. Duizeligheid tijdens de zwangerschap kan allerlei verschillende oorzaken hebben en eigenlijk is iedere oorzaak goed uit te leggen. Hoewel duizeligheid niet altijd te voorkomen is, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de duizeligheid te voorkomen of om er goed mee om te gaan. 

Vaak wordt duizeligheid veroorzaakt als er minder zuurstof via je bloed naar je hersenen stroomt. Dus als je op z’n kop aan het klimrek hangt (vroeger dan) is het logisch dat je duizelig kan worden. Tijdens je zwangerschap heeft die verminderde zuurstoftoevoer te maken met het simpele feit dat je je bloed moet delen, namelijk met het kleine wondertje dat in jouw groeit. Je lijf heeft daarom meer bloed nodig en soms heeft je lichaam nog niet voldoende nieuw bloed aangemaakt. Hierdoor kan het voorkomen dat je in de beginfase van je zwangerschap met regelmaat duizelig bent. Niks ernstigs en het fijne is dat naarmate je zwangerschap vordert, je duizeligheid vaak wat afneemt. 

Door het hormoon progesteron kan het zijn dat je een lagere bloeddruk krijgt. Deze lage bloeddruk komt vaak voor tussen de 3e en 6e maand van de zwangerschap. Een lage bloeddruk kan er voor zorgen dat je licht in je hoofd wordt. Bijvoorbeeld als je te snel op staat of simpelweg te veel aan het doen bent. Wederom vervelend maar niks ernstigs en ook niet schadelijk voor de baby. Drink een bouillon of neem een dextro als je je duizelig voelt, dit helpt!

Ook een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt duizeligheid. Regelmatig kleine porties eten is natuurlijk altijd beter en zeker tijdens je zwangerschap. Wanneer er te weinig glucose (suikers) in je bloed terecht komen zal je bloedsuikerspiegel te weinig constant zijn waardoor je je gedurende de dag regelmatig trillerig en duizelig kan voelen. Zorg dat je door de dag heen voldoende binnen krijgt en kies tussendoortjes als een ontbijtkoek en smeer af en toe een bruine boterham. Oja, zoete aanmaaklimonades of dextro’s doen het ook vaak goed. 

Tot slot begint die dikke buik op een gegeven moment in de weg te zitten bij het strikken van je veters, het scheren van je benen maar ook voor wat betreft je bloedsomloop. Je baarmoeder wordt steeds groter en neemt steeds meer ruimte in en zit daarmee de bloedsomloop in de weg. Ook hierdoor kan het zijn dat er minder bloed naar de hersenen kan stromen waardoor je duizelig wordt. Het is daarom belangrijk om op je zij te slapen in plaats van op je rug. Wanneer je op je rug zou slapen, bestaat het risico dat het gewicht van je baarmoeder een belangrijke ader beknelt raakt waardoor jij en de kleine spruit minder zuurstof zouden kunnen krijgen. Een goede nachtrust is belangrijk dus zorg dat je een lekker (zwangerschaps)kussen hebt waarmee je comfortabel en veilig de nachten door komt.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap is niet te voorkomen en niet ernstig. Wel zijn er dingen die jij kunt doen om zo min mogelijk last te krijgen van dit zwangerschapskwaaltje. Dit is wat je kunt doen:

  • Eet gedurende de dag regelmatig kleine porties. Laat maximaal drie uur tussen een tussendoortje of maaltijd zitten. Sommige vrouwen eten alles wat los en vast zit, andere vrouwen eten liever niet of houden niks binnen. Probeer te ontdekken wat voor jou goed werkt om die bloedsuikerspiegel netjes op peil te houden. Zorg ervoor dat je altijd iets bij je hebt zodat je bij een duizelig (of misselijk) gevoel snel iets naar binnen kan werken. 
  • Zorg ervoor dat je voldoende ijzerrijke producten eet. Google welke producten ijzer bevatten en eet met regelmaat deze producten. Bij een te laag ijzergehalte, kan bloedarmoede ontstaan wat op haar beurt weer duizeligheid veroorzaakt. Dit wil je niet – dus let op je voeding.
  • Zorg dat je niet te snel op staat. Niet van je stoel, niet van de bank maar ook niet vanaf bed. Naarmate je zwangerschap vordert zul je merken dat dit door het gewicht van je groeiende buik steeds wat lastiger gaat. Aandacht voor opstaan helpt niet enkel tegen duizeligheid maar is ook heel helpend voor het voorkomen van bekkenklachten. Een bekkenbodemfysiotherapeut is gespecialiseerd om je hierin te ondersteunen. Een doorverwijzing is niet nodig – je kunt zelf contact opnemen met de bekkenbodemfysiotherapeut voor een afspraak wanneer je zwanger bent.
  • Draag laagjes. Tijdens je zwangerschap kan je het plots heel warm krijgen. Warmte kan vanzelfsprekend ook duizeligheid veroorzaken. Zorg dat je zonder al te veel moeite een laagje uit kan doen zodat je wat kan afkoelen. 
  • Slapen op je linkerzij is weer gunstiger dan op je rechterzij. Dit heeft te maken met de bloedtoevoer naar je hersenen. Hopelijk kun je wennen aan deze houding. Een groot zwangerschapskussen of een stevig voedingskussen kunnen het slapen een stuk comfortabeler maken.