Top
  >  Algemeen   >  Duizenden leerkrachten ontslagen in basisonderwijs


In het basisonderwijs zijn de afgelopen maanden duizenden leerkrachten ontslagen. Deze ontslaggolf is veroorzaakt door de bezuinigingen in het onderwijs.

Volgens de Volkskrant hebben basisscholen de afgelopen maanden duizenden leraren ontslagen. Een woordvoerder van de PO-Raad, de vereniging van schoolbesturen, laat weten dat deze ontslaggolf veroorzaakt is door een bezuiniging van 900 miljoen euro in het basisonderwijs. Want neerkomt op 10 procent van het gehele budget.

Stijging uitkeringen

Hoeveel leerkrachten er precies zijn ontslagen weet PO-Raad niet. Uit cijfers van het Participatiefonds, dat de WW-uitkering voor de leraren regelt, blijkt dat in 2011 meer dan 4.700 nieuwe uitkeringen zijn verstrekt. In 2009 waren dit er maar 2.722. Toch verwacht de PO-Raad dat het uiteindelijk aantal nog hoger ligt, omdat niet iedereen een uitkering aanvraagt. Daarnaast vermoed de raad ook dat Pabo’s nu veel mensen opleiden die de komende jaren geen baan in het basisonderwijs zullen vinden.

Minister Marja van Bijsterveldt bestrijdt echter dat het aantal gedwongen ontslagen uitsluitend komt door de bezuinigingen. “Het aantal leerlingen daalt al een aantal jaren. Besturen zullen, hoe vervelend ook, daarom scherpe keuzes moeten maken,” meldt ze in de Volkskrant.