Top
  >  Familie   >  Eerste Nederlandse baby uit embryodonatie geboren

Eerste Nederlandse baby uit embryodonatie geboren

Voor het eerst is er in Nederland een baby uit embryodonatie geboren. Volgens het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp beviel de vrouw vorige maand van het kind.

Een onbekende vrouw is in februari na embryodonatie bevallen van een baby. Over het geslacht van het eerste Nederlandse kind uit embryodonatie en de precieze dag waarop het geboren is, worden om privacy redenen niet bekend gemaakt. Wel heeft gynaecologe Jacqueline Pieters aan het ANP laten weten dat de zwangerschap en de bevalling goed zijn verlopen.

Wat is embryodonatie

Het Medisch Centrum Kinderwens is in 2011 gestart met embryodonatie. Hierbij wordt een embryo van een ander koppel in de baarmoeder van een andere vrouw geplaatst. Zo krijgt de moeder een kind dat ze wel zelf voldragen heeft, maar dat biologisch gezien niet van haar of haar partner is.

De embryo’s zijn afkomstig van stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben afgesloten en nog embryo’s over hebben. Als deze niet meer gebruikt worden, worden de embryo’s vaak vernietigd. Daarom kiezen sommige koppels ervoor om de embryo’s te donderen en zo andere mensen met een kinderwens te helpen.

Volgens Jacqueline Pieters is embryodonatie alleen een optie als alle andere mogelijkheden tot een zwangerschap niet zijn gelukt. Daarnaast worden de ouders die een embryo doneren er ook op gewezen dat er een mogelijkheid is dat het kind in de toekomst contact met hen opneemt. De wet bepaalt namelijk dat kinderen vanaf hun 16de levensjaar recht hebben om te weten wie hun biologische vader en moeder zijn.