Top
  >  Eten & Drinken   >  7 gezonde kruiden en specerijen

7 Gezonde kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen kunnen heel wat smaak toevoegen aan een simpele maaltijd en zijn een goede vervanger voor zout. Daarom vind je in dit artikel een lijstje van 7 gezonde kruiden en specerijen die niet in jouw keuken mogen ontbreken.

Vaak kies je voor bepaalde kruiden en specerijen, vanwege de smaak die ze aan het eten geven. Deze kruiden en specerijen zijn echter goed voor meer dan alleen hun geweldige smaak. Wist je namelijk dat de meesten verschillende gezonde eigenschappen bevatten? Om je een idee te geven van welke gezonde eigenschappen dat precies zijn, staat hieronder een kort overzicht.

Knoflook

Knoflook is niet alleen een van de meest gebruikte, maar ook een van de gezondste kruiden. Het bezit antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Hierdoor is het in feite een natuurlijk antibioticum. Het eten van knoflook zou zelfs het risico op ernstige ziektes als kanker kunnen verkleinen. Kortom, het geeft je dan misschien een stinkende adem, maar je krijgt er wel heel wat voor terug.

Oregano

Oregano, ofwel wilde marjolein, is vooral erg populair in de Griekse en Italiaanse keuken. De gezonde eigenschappen van dit kruid, bevinden zich vooral in de olie van de bladeren. Deze olie werkt vooral goed tegen spier- en gewrichtspijn. Verder kan oregano onder andere gebruikt worden om verkoudheidsklachten te verhelpen en bevat het veel antioxidanten, waaronder vitamine C.

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die vooral in de Indiase, Aziatische en Afrikaanse keuken veel wordt gebruikt, om kleur en smaak aan de gerechten toe te voegen. Deze specerij kent veel ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen tegen verschillende aandoeningen, waaronder kanker en Alzheimer. Daarnaast wordt het ook beschouwd als een natuurlijke pijnremmer en kan het wondgenezingen versnellen.

Kaneel

Kaneel is een andere specerij, die zowel lekker als gezond is. Vooral bij het bakken wordt kaneel veel gebruikt en in landen zoals India, wordt het vaak ook aan vlees- en groentegerechten toegevoegd. Deze specerij bevat onder andere pijnverzachtende eigenschappen en kan bijvoorbeeld helpen bij pijn tijdens de menstruatie. Verder heeft het een gunstige werking op de bloedsuikerregulatie en het cholesterolgehalte in het lichaam.

Komijn

Komijn is als specerij vooral erg populair in Noord-Afrikaanse en Mexicaanse gerechten. In Nederland kennen we het vooral van de komijnekaas. Deze specerij kan je immuunsysteem een boost geven en helpen tegen de griep. Daarnaast heeft komijn een gunstige werking op bloedarmoede en kun je het gebruiken om onder andere slapeloosheid, misselijkheid en buikpijn tegen te gaan.

Gember

Hoewel de typerende smaak van gember niet bij iedereen in de smaak valt, is deze specerij toch bij velen erg geliefd. Vooral in de Aziatische keuken, is gember niet meer weg te denken. Dit is op zich niet zo gek, want naast de smaak bevat de specerij veel gezonde eigenschappen. Zo is gember erg goed voor de spijsvertering en helpt het je lichaam bij de opname van belangrijke voedingstoffen. Verder stimuleert het de bloedsomloop en werkt het libido verhogend. Bij wagenziekte kan gember ook worden gebruikt om de misselijkheid tegen te gaan.

Tijm

Tot slot is er nog tijm, een van de bekendste smaakmakers. Naast de geweldige smaak die dit kruid aan gerechten kan geven, kan tijm ook veel goed doen voor je lichaam. Zo bevat het thymol, een stof met belangrijke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Daarnaast bevat het kruid verschillende antioxidanten en kan het gebruikt worden om onder meer symptomen van astma tegen te gaan.