Top
  >  Lifestyle   >  Hoe ontstaat huidkanker

De meest voorkomende variant van kanker in Nederland is huidkanker, zowel voor vrouwen als mannen. Elk jaar komen er helaas meer nieuwe gevallen bij, van mensen die getroffen worden door de ziekte. Maar hoe ontstaat huidkanker en nog belangrijker kun je het voorkomen?

Huidkanker is een ziekte waarbij de normale huidcellen zich omzetten in kwaadaardige cellen en zich vervolgens veelvuldig kunnen verspreiden. Er zijn drie varianten van huidkanker, zo is er het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Het ontstaan van huidkanker
Je huid bestaat uit drie lagen, de bovenste opperhuid, de middelste lederhuid en de onderste het onderhuidse bindweefsel. In de meeste gevallen ontstaat huidkanker in de opperhuid, hieronder vallen het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. Deze huidtumoren blijken uit gegevens van de Kankerbestrijding circa 90 procent van alle gevallen te betreffen.

De huidkanker die veroorzaakt wordt door het melanoom is echter met 10 procent niet de meeste voorkomende, maar wel de gevaarlijkste. Deze tumor kan namelijk zich niet alleen in je huid vestigen, maar ook verspreiden naar de rest van je lichaam zoals je organen en botten.

Oorzaken en symptomen
De oorzaken van huidkanker zijn onder andere erfelijkheid en het teveel blootstellen van je huid aan de zon. Op een gegeven moment kan een moedervlek van kleur en vorm veranderen en ook in grootte toenemen. Ze kunnen zich op elke plek van je lichaam bevinden, maar schijnen het meest voor te komen op de rug en benen.

De behandeling
Zodra je huisarts of dokter een melanoom heeft geconstateerd, zal hij verdere onderzoeken uitvoeren. Er wordt dan weefsel weggehaald uit het betreffende gebied, zodat er een biopsie kan worden gedaan. Uit dit onderzoek moet blijken of het melanoom goed- of kwaadaardig is, zijn er uitzaaiingen en of er sprake is van huidkanker.

Huidtumoren kunnen ontstaan op verschillende plekken op het lichaam en ook tegelijkertijd, waardoor de behandeling meerdere keren herhaald moet worden. Bij de meeste patiënten met huidkanker wordt het melanoom operatief verwijderd. Dit komt vaak voor in de vroegere stadia, als het een goedaardige tumor betreft en die zich ook nog niet heeft verspreid. Hierna zul je gedurende 5 jaar, elke 3 tot 6 maanden, op controle moeten komen bij de arts. Dit is om te kijken of er kankercellen zijn teruggekeerd.

Als het melanoom zich diep in je huid bevindt en als er uitzaaiingen door de rest van je lichaam zijn, dan zal er een agressievere behandeling als bestraling nodig om de kankercellen tegen te gaan.

Voorkomen van huidkanker
De beste manier om huidkanker te voorkomen, is het goed beschermen van je huid tegen de zon. Gebruik daarom in de zomer altijd een zonnebrandcrème, zodra je wordt blootgesteld aan de zon. Als je op vakantie gaat naar een tropische bestemming, smeer jezelf dan in met een hogere SPF dan als je in Nederland zou gebruiken. Probeer uit de zon te blijven tussen 12 en 3 uur, tijdens deze periode schijnt de zon namelijk het sterkst. Breng liever ook geen bezoek aan de zonnebank, want deze kan serieuze schade aanrichten.

Controleer je huid ook geregeld op dubieus uitziende moedervlekken of andere verschijnselen op je huid. Zodra je het niet vertrouwd, twijfel dan niet om je huisarts in te schakelen. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn als het gaat om een ziekte als huidkanker.