Top
  >  Lifestyle   >  Hoe verklein je het risico op borstkanker?


Oktober is de maand waarin er extra aandacht wordt besteed aan vrouwen met borstkanker. Maar hoe verklein je eigenlijk het risico dat jij op een dag met deze ziekte te maken krijgt?

Door de jaren heen is het heel wat onderzoek gedaan naar borstkanker. Hoewel er nog steeds geen perfecte oplossing tegen deze ziekte is gevonden, zijn er wel ontdekkingen gedaan over hoe je het risico op borstkanker kunt verkleinen. Hier volgen daarom een aantal tips.

Beperk het alcoholgebruik

Des te meer alcoholische dranken je drinkt, des te groter het risico op borstkanker. Het is daarom beter om het gebruik van alcohol zoveel mogelijk te bepreken. Daarbij is alcohol niet alleen een boosdoener op het gebied van borstkanker, maar ook bij vele andere lichamelijke klachten. Houd het daarom bij niet meer dan 3 glazen per week en probeer je te omgeven met mensen die dezelfde instelling hebben.

Houd je gewicht onder controle

Een andere manier om het risico op borstkanker te verkleinen, is door je gewicht onder controle te houden. Vrouwen met overgewicht of obesitas hebben namelijk een veel groter risico op borstkanker, dan vrouwen met een gezond gewicht. De grootste boosdoener is het vet rond de taille. Gelukkig zijn er genoeg manier om op een gezond gewicht te blijven, maar vergt dit vaak wel wat discipline.

Krijg voldoende lichaamsbeweging

Bij het onder controle houden van jouw gewicht, hoort natuurlijk wat lichamelijke inspanning. Dit komt mooi uit, want het krijgen van voldoende lichaamsbeweging is ook een van de manieren om het risico op borstkanker te verkleinen. Natuurlijk heb je het misschien veel te druk om wekelijks naar de sportschool te gaan en dat wordt ook niet van je verwacht, maar wat dacht je van wandelen met de kinderen of op de fiets naar de winkel gaan?

Borstvoeding geven

Het geven van borstvoeding is niet alleen heel gezond voor de baby, het helpt ook jouw risico op borstkanker te verkleinen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die borstvoeding geven, een kleinere kans hebben op borstkanker dan vrouwen die voor een alternatief kiezen. Daarbij is het ook verstandig om voor je 30ste te beginnen met kinderen, aangezien dat ook het risico schijnt te verkleinen.

Gezond eten

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat gezond eten helpt om de kans op borstkanker te verkleinen. Natuurlijk hangt dit samen met op een gezond gewicht blijven. Kies voor een dieet met weinig verzadigde vetten en veel vezels. Welk voedsel goed is om te eten wanneer jij het risico op borstkanker wilt verkleinen, lees je hier.

Stop met roken

Zoals je in een eerder artikel hebt kunnen lezen, hebben vrouwen die roken een verhoogd risico op borstkanker. Daarbij zorgt het voor nog veel meer lichamelijke klachten en ziekten. Het is daarom geen gek idee om te stoppen met roken. Natuurlijk is dit niet altijd even gemakkelijk en daarom zijn hier een aantal tips.

Laat je regelmatig testen

Natuurlijk kun je hiermee het risico op borstkanker niet verkleinen, maar door je regelmatig te laten testen kunnen de dokters er wel vroegtijdig bijzijn, iets wat een groot verschil kan maken. Zeker wanneer het in de familie zit, is dit een verstandig idee.