Top
  >  Relatie   >  Huwelijkse voorwaarden binnenkort standaard?


Mensen die elkaar nu het ja-woord geven, doen dat in principe in gemeenschap van goederen. Maar als het aan de Tweede Kamer ligt hoort dit binnenkort tot de verledentijd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat mensen die voor hun trouwen niets regelen niet standaard in gemeenschap van goederen trouwen maar op huwelijkse voorwaarden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn de partners samen eigenaar over alle goederen. Maar volgens een Kamermeerderheid is deze regel niet meer van deze tijd en moet het daarom omgedraaid worden.

Het plan voor de nieuwe invoering van het standaardtrouwen is afkomstig van D66 en wordt gesteund door VVD, PvdA en GroenLinks. Volgens Magda Berndsen, D66-Kamerlid, moeten de regels omtrent het huwelijk worden aangepast aan de individualisering van de samenleving. Zo liet Berndsen aan de NOS weten: “Iedereen kan voor zichzelf zorgen. Vrouwen zijn geëmancipeerd dan 30 jaar geleden en hebben vaak een eigen inkomen.”

Als mensen voortaan standaard op huwelijkse voorwaarden trouwen hoeft bij een scheiding niet meer alles gedeeld te worden. Verder zijn mensen ook niet meer verantwoordelijk voor elkaars schulden. Dit laatste is vooral voordelig voor zelfstandige, omdat het vermogen van hun partner hierdoor in tijden van een faillissement niet meegenomen mag worden.