Top
  >  Lifestyle   >  Is Internationale Vrouwendag noodzakelijk of niet?

Internationale Vrouwendag noodzakelijk of niet
Vandaag is het Internationale Vrouwendag 2014. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor de rechten van vrouwen overal ter wereld. Maar is anno 2014 een speciale Vrouwendag nog echt noodzakelijk?

Internationale vrouwendag wordt al meer dan 100 jaar gevierd. Elk jaar staat 8 maart in het teken van het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen over de hele wereld. De viering wordt vaak gekoppeld aan een specifiek thema. Het thema van 2014 is omdenken en dat houdt in niet denken in de vorm van ‘ja maar,’ maar juist ‘ja en.’ Want wie op deze manier in het leven staat ziet kansen en mogelijkheden en laat zich niet leiden door problemen.

Geschiedenis Internationale Vrouwendag

Het startschot voor Internationale Vrouwendag werd gegeven op 8 maart 1908. In New York vond toen de eerste staking door vrouwen plaats. Zij protesteerden tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking is beroemd geworden door de verwoorde eis: “brood en rozen.” Dit was het begin van de strijd tegen vrouwendiscriminatie en voor vrouwenemancipatie.

In 1911 deed de Duitse Clara Zetkin tijdens een bijeenkomst voor socialistische vrouwen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. De datum werd alleen niet overal direct doorgevoerd. Zo werd in Nederland de allereerste vrouwendag gevierd op 12 maart 1912.

Noodzaak of onzin?

Inmiddels zijn we 103 jaar verder en wordt de dag nog altijd gevierd. Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Mijn eerste gedachte was dan ook dat we Internationale Vrouwendag in Nederland niet meer nodig hebben. Natuurlijk wel in bepaalde landen waar bijvoorbeeld kindhuwelijken en oorlogen plaatsvinden en waar vrouwen zwaar worden onderdrukt.

Maar toen ik mijn standpunt even liet bezinken, kwam ik tot de conclusie dat er in Nederland ook allerlei thema’s zijn waarvoor aandacht nodig is. Zo verdienen mannen nog altijd meer dan vrouwen. Verder bekleed slechts 21 procent van de Nederlandse vrouwen een hoge managementfunctie, terwijl dit in Europa op 30 procent ligt. Wel studeren er meer vrouwen dan mannen, maar worden vrouwen tijdens hun carrière vaak gediscrimineerd omdat ze kinderen krijgen.

Geweld tegen vrouwen

Helaas krijgen ook veel vrouwen te maken met geweld. Uit onderzoek van het EU-agentschap voor grondrechten bleek dat 45 procent van de Nederlandse vrouwen het slachtoffer is geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Dit ligt boven het Europese gemiddelde van 33 procent. Daarnaast is seksisme een geaccepteerde vorm van discriminatie en komt seksuele intimidatie, zoals ongewenste aanrakingen of kussen, te veel voor.

Deze voorbeelden laten zien dat er in ons land nog steeds ruimte is voor verbetering van vrouwengelijkheid. Er is inderdaad veel veranderd en verbeterd, maar het eind is nog niet in zicht. Internationale Vrouwendag is in 2014 dan ook nog altijd noodzaak.

Wat denk jij? Is Internationale Vrouwendag in Nederland noodzakelijk of niet?