Top
  >  Lifestyle   >  Jonge vrouwen hebben meer stress


Heb je soms het idee dat alles je even te veel wordt? Dan ben je niet de enige, want jonge vrouwen hebben meer stress dan andere volwassenen.

Uit een onderzoek van een kalmerend kruidenmerk onder 2.000 Britse volwassenen is gebleken dat jonge vrouwen tussen de 25 en 34 jaar meer stress ervaren. Zo ervaart 67 procent van de ondervraagden elke week stress en heeft de gemiddelde persoon er 208 keer per jaar last van.

Vrouwen hebben meer last van stress dan mannen. Zij voelen zich gemiddeld 5 maal per week angstig en kunnen hier moeilijk mee omgaan. Een kwart voelt zich zelfs 8 keer per week overbelast en heeft dan ook elke dag last van stress. Mannen daarentegen voelen de spanning zo’n 4 maal per week en kunnen de druk beter aan zich voorbij laten gaan.

Volgens de onderzoekers ervaren jonge vrouwen meer stress, omdat ze tussen hun 25ste en 34ste in een periode zitten waarin ze voornamelijk bezig zijn met hun carrière, het betalen van de hypotheek en de opvoeding van de kinderen. Deze zaken brengen veel verantwoordelijkheid met zich mee die druk veroorzaken.

Oorzaken van stress

De oorzaken van stress zijn voor beide seksen meestal hetzelfde. 39 procent maakt zich bijvoorbeeld zorgen over het op tijd betalen van de rekeningen en 30 procent vindt het lastig om alle klusjes in te passen in hun volle schema. Ook is 22 procent bezorgd om een gezonde balans tussen werk en familie en is 12 procent bang om belangrijke beslissingen te maken over de toekomst van hun kinderen.

Daarnaast ervaren vrouwen voornamelijk stress door huishoudelijke taken en hun relatie. Mannen irriteren zich op hun beurt aan de lange uren die zij maken op hun werk, de tijd die zij doorbrengen in de file en het zitten op de bijrijderstoel terwijl hun partner achter het stuur zit.

De stress zorgt ervoor dat veel vrouwen gespannen, moe en geïrriteerd zijn en bij sommigen zorgt het ook voor hoofdpijn en een verhoogde hartslag. Ook zorgt intense stress bij 41 procent voor stress eten en troost 21 procent zichzelf met de fles. Mannen gaan in zo’n situatie eerder roken, maken ruzie met hun geliefde of zoeken hun toevlucht in hun favoriete drankje.

Stress verminderen

Neil Shah, voorzitter van de Britse Stress Management Society, raadt mensen in tijden van stress aan om een manier te vinden om te ontspannen en weer grip te krijgen op de situatie. “Sporten en een gezond dieet helpen stress en angsten te reduceren,” vertelt hij aan de Daily Mail. Natuurlijk zijn er nog meer zaken die stress verminderen, een aantal van deze mogelijkheden vind je hier.