Top
  >  Familie   >  7 Leuke kerstradities om te beginnen


Kerst wordt ieder jaar wereldwijd gevierd en is voor velen niet meer weg te denken. De feestdagen bieden dan ook goed de gelegenheid om jaarlijks iets te doen met vrienden of familie. Daarom vind je hieronder 7 ideeën voor leuke kerstradities om te beginnen.

Rondom de feestdagen worden er heel wat verschillende activiteiten georganiseerd. De kerst zelf bestaat echter voor velen slechts uit een etentje met de gehele familie. Het is natuurlijk leuk om naast al het lekker eten, ook te zorgen voor iets anders dat ieder jaar terugkeert. Om je een idee te geven van wat dat zou kunnen zijn, staan er in dit artikel een aantal voorbeelden van kerstradities die je kunt beginnen met de familie of misschien je vriendinnen.

Een mix cd maken

Wil je dit jaar zorgen voor swingende feestdagen, maak dan een mix cd of afspeellijst met leuke kerstnummers. Zoek van iedereen hun favoriete liedjes op en download deze, om ze vervolgens op een cd te brandden of er in iTunes een afspeellijst van te maken. Als je de mix cd echt af wil maken, zorg je voor een mooie en het liefst zelfgemaakte cover. Een ding is zeker, met deze traditie zal niemand op zijn stoel blijven zitten.

Geven aan het goede doel

Een andere kersttraditie om te beginnen, is het geven aan een goed doel. Het is namelijk erg leuk om van alles te krijgen met de feestdagen, maar iets goeds terugdoen voor de mensheid kan evenzeer voldoening geven. Ga bijvoorbeeld helpen bij de keuken van het Leger des Heils of doneer geld aan iets als Unicef. Je kunt eventueel ieder jaar voor een andere organisatie kiezen, om zo meerdere goede doelen een steuntje in de rug te geven.

Een adventskalender

In de maand voor kerst is het voor velen traditie om iedere dag een luikje van een adventskalender te openen. Hoewel er in deze kalanders vroeger vaak iets als chocolatjes zat, zijn ze tegenwoordig in vele variaties te vinden. Zo heb je voor de kinderen speciale adventskalenders met speelgoed als bijvoorbeeld Lego of Playmobil en zijn er voor volwassenen onder andere variaties met verschillende spreuken.

De kerst familiefoto

Maak van de feestdagen een zichtbare herinnering, door deze vast te leggen op een kerst familiefoto. Om het extra leuk te maken, kun je afspreken dat iedereen een gekke kerstoutfit aantrekt. Wat betreft de achtergrond, kan je bijvoorbeeld kiezen voor de kerstboom of schoorsteenmantel. Eigenlijk is alles goed, zolang je er maar voor zorgt dat de foto duidelijk terug doet denken aan die bepaalde kerst.

Kerstkoekjes ruilen

Zoek je iets leuks om met jouw vriendinnen te doen deze feestdagen, dan is het ruilen van kerstkoekjes misschien een idee. De bedoeling is dat jullie voor ieder ander een kerstkoekje meenemen. Zo eindigen jullie met allemaal verschillende kerstkoekjes, die opgegeten kunnen worden onder het genot van bijvoorbeeld warme chocomelk. Ondertussen kunnen jij en je vriendinnen bijkletsen over de laatste roddels. Lijkt dat je niet heel erg gezellig?

De legende van de kerstaugurk

De legende van de kerstaugurk, is een oude Duitse traditie. Hierbij verstoppen de ouders een augurkvormige kerstbal in de boom tussen de overige kerstdecoratie. Vervolgens is het de bedoeling dat de kinderen op kerstochtend op zoek gaan naar deze kerstaugurk. Degene die hem het eerste vindt, wint een speciaal cadeautje. Dit is een erg leuke kerstraditie om te beginnen met het gezin en zeker voor de kinderen.

Dobbelen voor kerstcadeaus

Meestal wordt het gedaan met Sinterklaas, maar ook met de kerst kan het erg leuk zijn om te dobbelen voor cadeaus. Iedereen koopt voor dit spel iets van een bepaalde prijsklasse, die jullie van te voren afspreken. Alle cadeaus worden verzameld op een grote stapel en daarna is het tijd om te dobbelen. Spreek van te voren af wie er mag beginnen en ga zo het rijtje af.

Wanneer er 6 wordt gegooid mag er door diegene een cadeau van de stapel gepakt worden. Gooi je 6 terwijl er al een cadeau voor je ligt, dan moet deze worden afgestaan aan een van de andere spelers. Als iedereen een cadeau voor zich heeft liggen, spreken jullie af hoelang er nog verder gedobbeld mag worden. Elke keer dat er nu 6 wordt gegooid, moet die persoon zijn cadeau ruilen met een ander of voor iets dat nog is overgebleven van de stapel. Is de tijd om, dan mogen alle cadeaus uitgepakt worden en zo eindigt iedereen met een verrassing.

Je kunt het spel eventueel ook uitbreiden met de volgende extra regels:

  • 1 gooien = Niets
  • 2 gooien = Ruil het pakje met de persoon aan je linkerkant
  • 3 gooien = Ruil het pakje met de persoon aan je rechterkant
  • 4 gooien = Kies twee andere personen die moeten ruilen
  • 5 gooien = Niets
  • 6 gooien = Ruil je pakje met een ander pakje naar eigen keuze