Top
  >  Eten & Drinken   >  Koffie vermindert risico baarmoederhalskanker


Het drinken van meerdere kopjes koffie per dag vermindert het risico op baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit een onderzoek naar koffie van de Universiteit Harvard.

Voor het onderzoek werden wel 67.470 vrouwen 26 jaar lang gevolgd. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de vrouwen die geen koffie dronken en de vrouwen die juist meer dan 4 kopjes per dag dronken. De groep die de meeste koffie dronk, had 25 procent minder kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen.

Verband

De wetenschappers van Harvard geven wel aan dat het directe verband tussen koffie en kanker nog niet duidelijk is. Waarschijnlijk heeft het iets met hormonen te maken, want koffie verlaagt de productie van insuline en oestrogeen. Een grote hoeveelheid van deze stoffen in je lichaam wordt gekoppeld aan baarmoederhalskanker.

Het drinken van koffie lijkt steeds vaker gezond te zijn. Toch moet hier wel een kanttekening bij gemaakt worden, alleen zwarte koffie is namelijk in dit geval gezond. Alles wat je toevoegt, zoals melk en suiker, heeft namelijk een omgekeerd effect op insuline en oestrogeen.