Top
  >  Familie   >  15 manieren om een andere moeder te helpen

een andere moeder te helpen
Als mama heb je van die dagen dat niets goed lijkt te gaan. Op zo’n moment kan een helpende hand of een vriendelijk knikje van een andere moeder echt het verschil maken. Om mama’s die met hun handen in het haar zitten tegemoet te komen staan hier manieren om een andere moeder te helpen.

Er wordt vaak gezegd dat er een heel dorp nodig is om een kind op te voeden, maar de dagen van saamhorigheid lijken al lang voorbij. Families wonen ver uit elkaar, vrienden hebben het te druk en de elke-moeder-voor-zichzelf mentaliteit is er ingeslopen. Dit is waarom de kleine dingen er toe doen bij het helpen van een andere mama. Dus, laten we teruggaan naar de dorpsmentaliteit met de onderstaande eenvoudige manieren om een bevriende of onbekende moeder te steunen.

  1. Geef haar jouw plek in de rij

    Met kinderen in een lange rij staan is zeker geen pretje. Zie je een moeder met een peuter, geef haar dan een keer jouw plek. Het is een klein gebaar, maar voor haar maakt het haar dag een stukje makkelijker.

  2. Houd haar baby even vast

    Natuurlijk houdt elke mama ervan om haar baby vast te houden. Dat neemt alleen niet weg dat ze ook blij is om haar handen even vrij te hebben. Want als jij haar baby neemt kan ze iets eten, koffie drinken of gewoon een tijdje ontspannen.

  3. Help haar kinderen

    Moeders willen hun kinderen altijd helpen, maar soms ontgaat ze ook weleens iets. Ben je bijvoorbeeld in de speeltuin en zie je dat een peuter hulp nodig heeft op de glijbaan? Help hem dan een handje.

  4. Breng haar iets te drinken

    Heeft een bevriende mama een zware nacht gehad? Breng haar dan een lekkere kop koffie om er weer bovenop te komen. Is het later op de dag en heb je zwaarder geschut nodig? Dan doet een fles wijn ook wonderen.

  5. Bied haar aan om iets te dragen

    Kleding, luiers, eten, speelgoed, flesjes, knuffel, spenen, babydoekjes en ga zo maar door. Kortom, moeders sjouwen een heleboel dingen met zich mee. Als je haar aanbiedt om iets te dragen zal ze dat dan ook zeker waarderen.

  6. Verschoon haar kinds luier

    Mama’s verschonen ontelbaar veel luiers als hun kinderen klein zijn. Waarschijnlijk is het niet jouw favoriete ding om te doen, maar bied toch eens aan om de luier van haar kindje te verschonen. Veel moeders worden van dit gebaar blij.

  7. Geef haar wat kleding van jouw kinderen

    Denk bij het uitzoeken van oude kleding ook eens aan moeders die hiervan kunnen profiteren. Er zijn genoeg mama’s die geen uitgebreide garderobe voor hun kindje kunnen veroorloven. In plaats van stapels kleding op zolder, waar nooit meer naar omgekeken wordt, kun je het ook een tweede leven geven.

  8. Houd de deur open voor haar kinderwagen

    Soms kan zoiets simpels als het open houden van een deur voor een moeder met een kinderwagen een groot effect hebben. Want met een kinderwagen klapdeuren open duwen of bepakt en bezakt de deuren van de tram openen, zijn niet heel eenvoudige opgaven.

  9. Bied aan om haar kinderen weg te brengen

    Ondanks dat ze nog klein zijn kunnen kinderen een volle agenda hebben, waardoor mama een soort van chauffeur wordt. Want terwijl de ene naar zwemles moet, moet de ander naar een verjaardagsfeestje. Bij dit soort logistieke problemen is het altijd fijn als iemand aanbiedt om even bij te springen.

  10. Plan een moeders avondje uit

    Alle tekenen zijn er, ze heeft een moeders avondje uit nodig. Regel het en laat haar voor een avond al haar zorgen vergeten. Mocht een avond niet lukken, dan doet een middagje spa ook wonderen.

  11. Vertel haar dat je ook kinderen hebt

    Kinderen gedragen zich niet altijd als engeltjes en soms kun je daar als ouder bar weinig aan doen. Zo is een huilende baby in een vliegtuig of een driftige peuter in een restaurant niet zo snel stil te krijgen. Zie je een moeder in zo’n situatie? Vertel haar dan dat je ook kinderen hebt en ze zal zich minder bezwaard voelen.

  12. Pas een paar uur op haar kinderen

    Als moeder zijn er dingen waar je niet aan toekomt of die lastig te doen zijn met kinderen. Een aanbod om paar uurtjes op haar kroost te passen, is dan ook iets waarvoor veel vrouwen dankbaar zijn. Zo heeft ze de tijd om naar haar afspraak te gaan zonder kinderen of kan ze even bijkomen van alle hectiek.

  13. Geef haar een goedkeurende blik als ze haar kind disciplineert

    Eén van de moeilijkste dingen aan het disciplineren van kinderen in het openbaar is het oordeel van vreemden. In plaats van te oordelen, geef je de moeder een goedkeurende blik of knikje. Hierdoor vindt ze de kracht om de gevreesde laatste 2 minuten van de peuter time-out in de supermarkt te doorstaan.

  14. Maak een maaltijd voor haar gezin

    We brengen maaltijden naar kersverse mama’s, maar dat is niet de enige keer dat ze kunnen profiteren van de extra keukenhulp. Is ze ziek of is haar echtgenoot op reis? Dan kan ze het zeker waarderen dat je een maaltijd voor haar gezin maakt.

  15. Geef haar een schouderklopje voor het moederschap

    Natuurlijk is het moederschap één van de mooiste dingen die je kunt meemaken, maar het valt niet altijd mee. Soms is het dan ook gewoon keihard werken en is de waardering ver te zoeken. Op zo’n moment is een schouderklopje dan ook heel erg welkom.

Foto: Myles Grant