Top
  >  Lifestyle   >  Medicijnen om te stoppen met roken


Eerder schreef ik al een artikel met daarin tips om te stoppen met roken, maar die tips werken natuurlijk niet bij iedereen even goed. Sommige mensen kunnen echt geen afscheid nemen van hun sigaret zonder hulpmiddelen te gebruiken. Daarom lees je in dit artikel welke medicijnen je kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Van sommige hulpmiddelen om te stoppen met roken heb je vast wel eens gehoord. Op de televisie, de radio of misschien heb je het gelezen in een tijdschrift. Hieronder volgt een overzicht met daarin allerlei hulpmiddelen en medicijnen die je zullen helpen met stoppen met roken.

Medicijnen
Om te stoppen met roken kun je gebruik maken van drie medicijnen, namelijk Notrilen, Zyban en Champix. Alle drie de medicijnen zijn alleen te krijgen op doktersrecept en zijn bedoeld voor mensen die aardig wat roken.

Nicotinemicrotabs
Een nicotinemicrotab is een heel klein tabletje dat je neemt wanneer je zin krijgt in een sigaret. De bedoeling is dat je het tabletje in ongeveer een half uur onder je tong laat smelten. De nicotine uit het tabletje komt op deze manier gewoon in je bloed terecht. Je moet er dus niet op kauwen of het doorslikken en zuigen is ook niet nodig!

Nicotinekauwgom
Er bestaat ook kauwgom met nicotine. Wanneer je zin krijgt in een sigaret, neem je een stukje nicotinekauwgom dat je tussen je kies en wang stopt. Niet te vaak kauwen, want dan krijg je last van je keel, de hik of word je misselijk. Je kunt kiezen uit een aantal smaken nicotinekauwgom, namelijk drop, fruit, mint, citrus en classic.

Nicotinezuigtabletten
Naast de tabletten die je onder je tong moet laten smelten, zijn er ook tabletten waarop je juist wel moet zuigen. Tijdens het zuigen komt er nicotine vrij dat zich een weg baant naar je bloed. Tussen het zuigen door kun je het zuigtabletje tussen je wang en tandvlees doen.

Nicotinepleisters
Nicotinepleisters zijn pleisters die je op je huid plakt en die je daar dan 24 uur laat zitten. Doordat de nicotinepleisters een gelijkmatige hoeveelheid nicotine toedienen, verdwijnt de hevige trek in een sigaret. Er zijn helaas wel bijwerkingen als een slechte nachtrust of huidirritatie.

Pakje Kans
Pakje Kans is een trainingstraject van Stivoro dat mensen helpt bij het stoppen met roken. Dit traject bestaat uit negen bijeenkomsten van anderhalf uur in drie maanden. Je krijgt daarbij steun van ongeveer 12 andere deelnemers en een speciale trainer. Daarnaast krijg je ook nog een aantal boekjes met tips, oefeningen en een cd.

Naast dit trainingstraject zijn er nog een aantal andere trainingen of cursussen die je kunt volgen om te stoppen met roken.

Acupunctuur
Bij acupunctuur worden er kleine naaldjes op bepaalde plekken in je lichaam geprikt. Daardoor krijg je minder zin in een sigaret en minder ontwenningsverschijnselen. Er zijn vaak een stuk of vier à vijf acupunctuurbehandelingen nodig om te stoppen met roken.

Vergoeding
Veel nicotinevervangers en medicijnen die je helpen bij het stoppen met roken, worden sinds 1 januari 2011 vergoed door de zorgverzekeraar. Maar dat geldt alleen voor de mensen die naast de medicijnen of nicotinevervangers ook deelnemen aan een cursus die je helpt te stoppen met roken.