Top
  >  Algemeen   >  Michelle Martin komt vanmiddag mogelijk vrij


Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, komt vanmiddag mogelijk vrij. Het parket-generaal van het Hof van Cassatie oordeelde dat er geen procedurefouten gemaakt zijn in de zaak over de vervroegde vrijlating.

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, ziet geen enkele reden om de beslissing om Michelle Martin, de ex-vrouw van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, vervroegd vrij te laten te verbreken. Dat heeft advocaat-generaal Raymond Loop vanochtend verklaard voor het Hof van Cassatie in Brussel.

Ongeveer een maand gelden besliste een rechter in Bergen dat Michelle Martin, die in 1996 werd opgepakt en in 2004 werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan ontvoering, verkrachting en dood van enkele minderjarige meisjes, vervroegd mag worden vrijgelaten onder bepaalde voorwaarden. De nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux en Martin en het parket van Bergen waren tegen die beslissing in cassatie gegaan, maar hun argumenten zijn afgewezen.

Procedureregels zijn nageleefd

Zo stelde advocaat-generaal Loop dat de voorzieningen die de slachtoffers hebben ingesteld, onontvankelijk, omdat slachtoffers en burgerlijke partijen geen partij zijn voor de strafuitvoeringsrechtbank en zich hierdoor niet kunnen verzetten tegen haar vonnissen. Het Bergense parket kan dit wel, maar ook hun argumenten zijn afgewezen. Zo verklaarde van Loop: “Alle procedureregels zijn in dit dossier nageleefd en zelf heb ik geen middelen voor cassatie gevonden. Het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank is volledig conform de wet,” meldt Trouw.

Nu is het wachten op het arrest van het Hof van Cassatie dat de vrijlating van Michelle Martin definitief bevestigt. Dat volgt hoogstwaarschijnlijk vanmiddag om 16.00 uur.

Update:

Michelle Martin heeft dinsdagmiddag gehoord dat ze definitief op voorwaarden vrijkomt. Dat heeft het Hof van Cassatie in Brussel besloten. De ex-vrouw van Dutroux gaat naar het clarissenklooster in Malonne.