Top
  >  Familie   >  Moeten moeders kraamzorg voortaan zelf betalen?

moeders kraamzorg zelf betalen
De politieke discussie over het afschaffen van kraamzorg uit het basispakket van de zorgverzekering is weer losgebarsten. Hierdoor zou het weleens kunnen dat moeders binnenkort zelf voor hun kraamzorg moeten betalen.

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering om de kraamzorg uit het basispakket te halen. Dit omdat kraamhulp geen essentiële zorg, maar een gemaksdienst is. Wie het toch wil, moet zich aanvullend verzekeren. Dat liet Barbara Baarsma, die zelf niet van het minimumloon moet rondkomen als algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en kroonlid van de SER, weten op Radio 1.

Een zwangerschap is geen risico maar keuze

Volgens Baarsma moet kraamzorg uit het basispakket gehaald worden omdat zwanger worden geen risico is, maar vaak een bewuste en weloverwogen keuze. Ook zegt ze dat je voor een zwangerschap kunt sparen, waardoor kraamhulp niet in het basispakket hoort. Daarnaast geeft ze aan dat het schrappen van deze zorg 300 miljoen euro zou opleveren.

Radiocommentator Antonie Fountain deelt deze mening niet. Hij stelt dat elk mens recht heeft op goede zorg en de vrouwen die heel erg behoefte hebben aan kraamzorg, zijn juist degene die daarvoor niet zouden sparen. Ook zegt hij dat kraamhulp onbetaalbaar wordt als het in de aanvullende verzekering terechtkomt.

Verder zeggen de voorstanders dat het afschaffen van de kraamzorg leidt tot een participatiesamenleving waarin we elkaar meer gaan helpen. Fountain vindt dit een goede gedachte, maar niet uitvoerbaar. De laatste decennia hebben we immers een groot deel van het solidariteitsbeginsel afgebroken door het creëren van een verzorgingsstaat waarin alles werd geregeld. “Als wij nu alleen maar op basis van geld ons beleid gaan voeren, dan hebben we op een gegeven moment geen samenleving meer over”, laat hij weten.

Vanaf 2015 kraamzorg zelf betalen?

Ongeveer 2 jaar gelden stond de kraamhulp ook al onder druk. Het College voor Zorgverzekeringen geeft begin volgend jaar een advies over de kraamzorg. Als het college van mening is dat deze zorg uit het basispakket kan, gaat de regering er weer naar kijken.