Top
  >  Eten & Drinken   >  Nederlanders eten te veel zout


Zout wordt vaak gebruikt om een maaltijd extra smaak te geven. Maar uit onderzoek is gebleken dat we te royaal met de zoutpot strooien. Want de meeste Nederlanders eten te veel zout.

Uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 85 procent van de Nederlandse bevolking te veel zout eet. Zo eten volwassen vrouwen 7,5 gram per dag en mannen gemiddeld 9,9 gram, terwijl de aanbevolen hoeveelheid maximaal 6 gram is.

Het overmatig eten van zout begint vaak al op jonge leeftijd. Volgens de onderzoekers krijgen meisjes dagelijks via de voeding 6,8 gram zout binnen, maar de jongens spannen echter met 8,3 gram de kroon.

Meeste zout thuis geconsumeerd

Het meeste zout wordt thuis gegeten. De belangrijkste bron van het overmatig zoutgebruik is de warme maaltijd met 36 procent. Hier zit het zout vooral in sauzen en vlees verwerkt. Maar ook tijdens de lunch wordt teveel zout geconsumeerd. De belangrijkste boosdoeners hier zijn het brood en de kaas.

Het RIVM noemt de uitslag van het onderzoek zorgwekkend. Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM, zegt dat het zo’n 7.000 doden per jaar scheelt als Nederlanders verantwoord aten. Het teveel aan zout kan namelijk zorgen voor een verhoogde bloeddruk waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.