Top
  >  Algemeen   >  Omstreden executie Troy Davis toch uitgevoerd


In de Verenigde Staten is vannacht alsnog de omstreden executie van Troy Davis uitgevoerd. Troy Davis is veroordeeld omdat hij in 1989 een agent zou hebben doodgeschoten.

Al 22 jaar was de zaak tegen Troy Davis bezig, waarin zijn executie steeds werd uitgesteld omdat er bewijs ontbrak. Davis kreeg de doodstraf opgelegd voor het vermoorden van een agent, nadat getuigen hem aanwezen als de dader. Na de veroordeling trokken veel getuigen hun verklaring weer in, omdat de politie ze onder druk had gezet tijdens het afleggen van de verklaring. Nu is de omstreden executie van Troy Davis dan toch uitgevoerd.

De executie werd al vaker uitgesteld, waardoor de zaak van Troy Davis wereldberoemd werd. Veel mensen geloofden in zijn onschuld. Er demonstreerden vaak mensen voor de gevangenis waar hij in zat en Amnesty International haalde bijna een miljoen handtekeningen voor zijn zaak op. Dat hij nu alsnog is geëxecuteerd, roept dan ook veel protest op. De nabestaanden van de vermoordde agent zeggen wel dat zij blij zijn dat het recht eindelijk heeft gezegevierd.