Top
  >  Algemeen   >  De oorzaken van nachtmerries

Je schrikt waarschijnlijk vast weleens wakker uit een nachtmerrie. Je droomt dan bijvoorbeeld over het verliezen van een dierbaar persoon of je wordt achternagezeten, maar wat zijn de oorzaken van deze nachtmerries?

Een nachtmerrie hebben we allemaal weleens en is dan ook geen onbekend fenomeen. Maar wat we misschien niet weten is waarom we een nare droom hebben. Wat zijn nu de achterliggende oorzaken van nachtmerries? Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is het volgende gebleken.

Meeste voorkomende nachtmerries
De meest voorkomende nachtmerries gaan over vallen, achterna gezeten worden, je verlamd voelen, te laat komen en de dood van een dierbare. Wat daarna veel voorkomt in dromen is het verlies van tanden of haar, zelfs bij vrouwen die nog te jong zijn voor dit soort gebeurtenissen. Volgens een onderzoek in Duitsland is er wel een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben meer nachtmerries over geweld of dat ze ontslagen worden, terwijl die van vrouwen vaak te maken hebben met de dood of seksuele intimidatie.

Het onderzoek
In een groot onderzoek, van de International Association for the Study of dreams, werden meer dan 2000 mannen en vrouwen ondervraagd naar hun nachtmerries. Het bleek dat 1 op de 10 een aantal keer per jaar een nachtmerrie had, terwijl 1 op de 20 er eens in de twee weken last van had. Vervolgens werd ze gevraagd om de nachtmerries te beschrijven.

De oorzaken
Wetenschappers hebben geprobeerd de betekenis te achterhalen, van de dromen die ons wakker schrikken en met een gevoel van paniek achterlaten. Ze geloven dat een nachtmerrie een reflectie is van persoonlijke emoties of zorgen, ook al correspondeert de droom niet volledig aan de realiteit.

Dromen over zakken voor een examen, worden veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen. Word je door iets of iemand achternagezeten, dan heeft dit te maken met een dagelijkse angst of dat je een bepaalde taak probeert te ontwijken. Heb je een nachtmerrie over het verliezen van je tanden of haar, dan komt dit door een angst voor het ouder worden en het kwijtraken van je uiterlijke schoonheid. Als je veel last hebt van stress, is de kans groot dat je nachtmerries verergeren. Bij vrouwen kunnen hormonen ook een aanleiding zijn en vlak voor de menstruatie voor nachtmerries zorgen.

nachtmerries afkomen
Wil je van je nachtmerries afkomen dan is het belangrijk dat je de confrontatie aangaat met het gene dat je dwarszit. In je dagelijks leven kun je misschien wel weglopen voor je problemen of jezelf voorliegen dat alles prima gaat, maar je dromen hebben een eigen wil en laten zich sturen door jouw onderbewustzijn.