Top
  >  Lifestyle   >  Overgewicht kan zorgen voor een langer leven

Overgewicht-kan-zorgen-voor-een-langer-leven
Hoewel vrouwen altijd een aantal kilo’s minder willen wegen, is een streng dieet niet bepaald een goed idee. Volgens een recent onderzoek kan overgewicht namelijk zorgen voor een langer leven.

Wetenschappers van het National Center for Health Statistics en Centers for Disease Control and Prevention concludeerden dat mensen met overgewicht, een Body Mass Index tussen 25 en 30, 6 procent minder kans hebben op een vroegtijdige dood dan personen met een normaal gewicht ofwel een BMI tussen 18 en 25. Verder blijkt dat zelfs de BMI klasse 30 tot en met 35, ook wel de categorie ‘mild obees’ genoemd, geen verhoogd risico heeft op een vroege dood. Hierdoor blijkt dat een beetje overgewicht kan zorgen voor een langer leven. Let wel op, je moet dan wel gezond eten en sporten om het hart, de bloedvaten en de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden.

Prefessor Paul Gately van de Leeds Metropolitan University heeft hier een mogelijke verklaring voor. Mensen met overgewicht hebben simpelweg meer kans op het ontdekken van gezondheidsproblemen omdat zij al vaker bij de dokter komen. Daarnaast heeft lichaamsvet een beschermende werking en zorgt deze ook voor meer energiereserves.

Gegevens

Voor dit onderzoek werden gegevens uit 97 studies van bijna 3 miljoen mensen gehaald. Op basis van hun BMI werden zij ingedeeld in groepen. Met deze informatie kwam men erachter dat een aantal extra kilo’s je levensverwachting kan verhogen, terwijl ernstige obesitas het risico verhoogt op aandoeningen zoals hartziektes en diabetes. Dit verschil wordt ook wel aangeduid als obesitas paradox.

Toch vinden een aantal onderzoekers dat je BMI een onjuist beeld geeft. Volgens hen ligt het er maar net aan waar het extra vetlaagje zich op je lichaam bevindt. Zo toonde eerder onderzoek al aan dat mensen met meer gewicht op de heupen en dijen minder risico lopen, dan degene bij wie het rond de buik zit. Ook bij personen die te maken hebben met een grotere spiermassa klopt de BMI-meting niet.