Top
  >  Algemeen   >  Prins Friso heeft zwaar hersenletsel


Prins Friso heeft na zijn ski-ongeluk zeer zwaar hersenletsel opgelopen. Het is onzeker of de tweede zoon van koningin Beatrix ooit nog bij bewustzijn komt.

Vorige week vrijdag raakte prins Friso tijdens het skiën in het Oostenrijkse Lech bedolven onder een lawine. Het hoofd van het artsenteam dat de 43-jarige prins behandelt in het ziekenhuis van Innsbruck heeft vrijdag tijdens een korte persconferentie laten weten dat Friso een zware hersenbeschadiging heeft opgelopen.

Prins Friso heeft na het ongeluk 25 minuten onder de sneeuw gelegen, waardoor zijn hersenen zuurstof te kort hadden. Dit veroorzaakte een hartstilstand van ongeveer 50 minuten. Gedurende deze periode moest de prins de hele tijd gereanimeerd worden, wat volgens Wolfgang Koller, de arts die hem behandeld, te lang is.

Nooit meer wakker

Uit de MRI-scan die gisteren werd gemaakt bleek dat Friso in een diepe coma is geraakt waaruit hij misschien wel nooit meer ontwaakt. “Het kan nu nog niet gezegd worden of hij ooit nog bijkomt. In ieder geval zal deze neurologische fase maanden of jaren duren,” aldus Koller. Hij raadt de familie dan ook aan op zoek te gaan naar revalidatiecentrum waar de prins verder verzorgd kan worden.

Neuroloog-intensivist Michaël Kuiper liet tegenover NOS weten dat de kans dat prins Friso zonder blijvende schade herstelt zeer klein is. Verder zegt de arts dat als een patiënt in een zogenoemde vegetatieve toestand blijft verkeren, dit houdt in dat een patiënt uit een coma komt maar niet reageert op prikkels uit de omgeving, in Nederland de behandeling meestal wordt stopgezet. Wel benadrukt hij dat in enkele gevallen iets anders besloten kan worden.