Top
  >  Eten & Drinken   >  Recept voor een gevulde kalfsrollade


Met kerst eten we vaak met familie en vrienden en daar hoort natuurlijk een driegangenmenu bij. Je vindt het niet erg om je uit te sloven in de keuken, maar weet nog niet zo goed wat je dit jaar met kerst op tafel gaat zetten. Daarom hieronder een recept voor het hoofdgerecht van de avond: een gevulde kalfsrollade.

Een gevulde kalfsrollade is als hoofdgerecht tijdens de kerstdagen een stuk origineler dan bijvoorbeeld een biefstuk. Daarnaast is dit hoofdgerecht gemakkelijk te combineren met het voorgerecht van zalmtimbaaltjes. Met dit recept tover je heel eenvoudig een heerlijke kalfsrollade voor 8 tot 10 personen op tafel.

Benodigdheden:

  • 800 gram opengesneden en platgeslagen kalfsschnitzel
  • 100 gram rundergehakt
  • 10 gram gedroogde bospaddenstoelen
  • 1 teen geperste knoflook
  • 40 gram verse cantharellen, in stukjes
  • 2 gesnipperde sjalotjes
  • 4-5 bladen wilde spinazie
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 250 gram gemengde champignons
  • Vers gemalen zout en peper
  • 2 verkruimelde beschuiten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • Klein bosje dragon, fijn gehakt
  • 25 gram boter of margarine
  • Keukentouw
  • Afsluitbare bewaardoos en bewaarbakje
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze:
Verwarm als eerste de oven voor op 170 graden C. Laat vervolgens de gedroogde paddenstoelen weken in heet water. Dep ondertussen de kalfsschnitzel en wrijf deze in met gemalen zout en peper.

Het gehakt vermeng je met de knoflook, de beschuitkruimels, de sjalotjes, de tijmblaadjes en cantharellen en breng het geheel op smaak met peper en zout. Daarna schep je de gedroogde paddenstoelen uit het weekwater, waarna je de paddenstoelen uitknijpt boven het weekwater. Gooi dit weekwater niet weg, dat heb je later nog nodig! De gedroogde paddenstoelen hak je fijn en voeg je bij het gehaktmengsel.

Vervolgens bedek je tweederde van de rollade met de spinaziebladen en daaroverheen verdeel je het gehaktmengsel. Dan rol je de rollade stevig op en begin je bij het gedeelte waar de spinazie en de gehaktvulling op ligt. De rollade bind je vast met keukentouw en zet je in de koelkast in een afgesloten bewaardoos.

Het weekwater van de gedroogde paddenstoelen giet je via een schone theedoek in een afsluitbaar bewaarbakje.

Verhit vervolgens de boter en de olie in een ovenvaste braadpan en brandt de rollade rondom aan. Laat de rollade vervolgens ongeveer 40 minuten in het midden van de oven staan.

Haal de rollade uit de braadpan en laat deze rusten onder aluminiumfolie. Daarna roer je 200 milliliter van het weekwater van de gedroogde paddenstoelen door de braadsappen. Dan voeg je één lepel van die saus bij het aardappelmeel en daar roer je een papje van. Voeg het papje en de rest van het sausje bij elkaar en laat deze 1 minuut doorkoken en inkoken tot de gewenste dikte.

In een andere pan bak je de gemengde champignons en voeg deze uiteindelijk samen met de verse dragonblaadjes aan de saus toe.

Snij de gevulde kalfsrollade vervolgens in plakjes en serveer het met de saus. Alvast een fijn kerstdiner gewenst!