Top
  >  Eten & Drinken   >  Recept voor witte chocoladetaart


Een chocoladetaart kent bijna iedereen en heeft zo ongeveer iedereen wel eens gegeten. Maar de meeste mensen hebben nog nooit een witte chocolade taart gegeten. Met dit recept kun je heel gemakkelijk zelf een witte chocoladetaart maken, zodat je kunt ervaren hoe dat proeft.

De witte chocoladetaart op zich is natuurlijk al ontzettend lekker voor de feestdagen. Maar wanneer je deze versiert met een ster van poedersuiker of hulsblaadjes is het helemaal een goede taart voor tijdens de kerstdagen. Dit recept vertelt je heel eenvoudig hoe je zelf een witte chocoladetaart maakt.

Benodigdheden:

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • 75 gram koude boter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 x 100 gram witte chocolade
  • 1 pak gedroogde linzen of bonen (steunvulling 500 gram)
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 4 x 125 gram crème fraiche
  • 4 eieren
  • Mespuntje zout
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Bakpapier
  • Springvorm (doorsnede 28 cm)
  • Aluminiumfolie/vershoudfolie
  • Zeef

Bereidingswijze:
Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden C. De bloem en het mespuntje zout zeef je boven een grote kom. Vervolgens meng je daar de vanille- en de basterdsuiker doorheen. De boter voeg je ook nog toe en dan kneed je het mengsel met koele handen tot kruimels.

De gele schil van de citroen rasp je en voeg je samen met 1 ei toe aan het mengsel. Kneed het mengsel vervolgens tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is, kun je een beetje ijskoud water toevoegen. Maak van het deeg een bal, dek deze af met vershoudfolie en laat de bal ongeveer een half uur in de koelkast.

De bodem van de springvorm bedek je met bakpapier en de zijkanten vet je in met boter. Het werkblad bestuif je met bloem en daarop rol je de deegbal uit tot een lap met ongeveer een diameter van 32 cm. Leg de deeglap in de springvorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Vervolgens zet je de springvorm een half uur in de koelkast.

Bedek de bodem van de taart met aluminiumfolie en strooi de linzen of de bonen daarop. Bak de bodem vervolgens 10 minuten. Daarna neem je de springvorm uit de oven en verwijder je de bonen. Bak vervolgens de bodem nog eens 5 minuten in de oven. Nadat de bodem gebakken is, verlaag je de oven naar een temperatuur van 180 graden C.

Vervolgens hak je driekwart van de witte chocolade in kleine stukjes en doe je dit in een steelpan. De steelpan hang je hierna in een grotere pan met bijna kokend water, daarin laat je de chocolade au bain-marie smelten. De gesmolten chocolade doe je vervolgens in een mengkom en daarbij voeg je de crème fraiche.

De overige eieren voeg je 1 voor 1 toe aan de chocolade en de crème fraiche. Dat mengsel schep je op de bodem, die je vervolgens 25 minuten in het midden van de oven bakt. De vulling hoeft niet helemaal stevig te zijn. Laat de taart afkoelen en smelt ondertussen de overige chocolade op dezelfde manier als de andere chocolade.

De overige gesmolten chocolade strijk je over de taart. Vlak voordat je de witte chocoladetaart serveert, strooi je er nog een klein beetje poedersuiker overheen.