Top
  >  Algemeen   >  Rechter vindt Zwarte Piet een kwetsend figuur

Rechter vindt Zwarte Piet kwetsend figuur
Volgens de rechter is Zwarte Piet een kwetsend figuur voor mensen van Afrikaanse afkomst. De Amsterdamse rechtbank heeft daarom vandaag bepaald dat burgemeester Eberhard van der Laan de vergunning van de intocht van 2013 opnieuw moet bekijken.

Vorig jaar spanden tegenstanders van Zwarte Piet een rechtszaak aan. Zij vinden dat de knechten racistisch zijn en het slavernijverleden benadrukken. De rechter zei donderdag dat veel zwarte Amsterdammers zich door de pieten gediscrimineerd voelen en dat is een inbreuk op het privéleven van deze mensen. Daarnaast kan de negatieve stereotypering ook voor een laag gevoel van eigenwaarde zorgen. De rechtbank baseerde de uitspraken op een recent onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.

De rechter oordeelde dat Amsterdam de vergunning van de Sinterklaasintocht opnieuw onder de loep moet nemen. Bij het verstrekken van de vergunning zou burgemeester Eberhard van der Laan niet het belang van alle betrokken partijen hebben meegewogen. Van der Laan krijgt 6 weken de tijd om zijn besluit te herzien.