Top
  >  Lifestyle   >  Ruim helft Nederlanders heeft overgewicht


Het gemiddelde gewicht van mannen en vrouwen in Nederland is in de laatste 20 jaar meer toegenomen dan de gemiddelde lengte. Hierdoor kampt ruim de helft van de Nederlanders met overgewicht. In 2011 had namelijk 54 procent van de volwassen mannen en 43 procent van de vrouwen last van overtollige vetrollen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek spannen mannen de kroon als het om een te zwaar gewicht gaat. Zij wegen gemiddeld 84 kilo en dat is 5,6 kilo meer dan 20 jaar geleden. Toch zijn vrouwen ook niet meer zo slank als vroeger, de gemiddelde dame weegt 70 kilo en dat is 3,7 kilo zwaarder. Omdat de gemiddelde lengte amper is gestegen, zijn de extra pondjes een slechte ontwikkeling voor de gezondheid in de samenleving. Het verschil tussen de verhouding van het gewicht en de lengte zorgt er dan ook voor dat ruim de helft van de Nederlanders overgewicht heeft.

De gemiddelde lengte voor mannen is namelijk de afgelopen 20 jaar gestegen met 2,1 centimeter naar 1,81 meter. Voor vrouwen ligt het gemiddelde met 1,68 meter 0,6 centimeter hoger. Het gewicht is dus harder gestegen dan de lengte, meldt het CBS. Het aantal mensen met ernstig overgewicht en diabetes is hierdoor ook groter geworden.