Top
  >  Lifestyle   >  Sinterklaas zorgt voor stress


Uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders last hebben van stress door Sinterklaas.

Gedichten maken, surprises knutselen en cadeautjes kopen het lijkt allemaal zo leuk en gezellig, maar toch zorgt de Sinterklaasperiode ook voor de nodige stress. Zo bleek uit een studie van PanelWizard, onder ruim 750 respondenten, dat 48 procent van de Nederlanders gestrest is door Sinterklaas. Daarnaast voelt 8 procent zich daadwerkelijk zenuwachtig als pakjesavond nadert en is 6 procent zelfs gefrustreerd.

Oorzaken van Sinterklaasstress

35 procent van de ondervraagden gaf aan dat kosten van de Sinterklaasperiode zorgen voor de meeste stress. Veder maakt 32 procent van de gezinnen met kinderen zich zorgen om de hoeveelheid snoep die gegeten wordt en voelt 27 procent druk door de hoeveelheid verplichtingen die het feest met zich meebrengt. Veder vindt 21 procent een gedicht schrijven stressvol en ziet 17 procent cadeaus kopen als een groot obstakel.

Om de stress dit jaar deels te voorkomen heeft 25 procent besloten om eerder te beginnen met het inkopen van de cadeautjes. Ook heeft 12 procent zich voorgenomen om Sinterklaasavond ditmaal minder uitgebreid te vieren.

Sinterklaas blijft populair

Ondanks dat de Sinterklaasperiode als stressvol wordt gezien, is het feest nog altijd populair. Zo viert 59 procent van de Nederlanders Sinterklaas en bij gezinnen met kinderen is dit zelfs 87 procent. 40 procent viert pakjesavond, 22 procent zet de schoen en 18 procent maakt surprises.