Top
  >  Lifestyle   >  Starters dupe van lage hypotheekvoorstel


Jonge mensen die een huis willen kopen worden de dupe van een voorstel van De Nederlandse Bank. Vooral starters worden de dupe van het lage hypotheekvoorstel, blijkt uit een rapport van het Waarborgfonds Eigen Woningen.

De Nederlandse Bank wil dat mensen met een minder groot risico gaan lenen. Straks is het dan ook alleen nog mogelijk om een hypotheek te nemen die maximaal 90 procent van de waarde van het nieuwe huis is. Hierdoor moeten huizenkopers zelf een groot bedrag neerleggen bij het kopen van een nieuw huis.

In een rapport van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wordt gesteld dat vooral starters de dupe worden van dit lage hypotheekvoorstel. Van het aantal mensen met een hypotheek had 70 procent de afgelopen 2 jaar meer geleend dan volgens het nieuwe wetvoorstel kan. Dit waren vooral mensen hun eerste huis kochten. Het WEW staat garant voor woningen die via de nationale hypotheekgarantie aangekocht worden.

Risico

Het WEW laat verder weten dat de aankoop van een huis op deze manier zal worden uitgesteld, omdat mensen meer eigen vermogen moeten hebben. Wel geeft het fonds aan dat de maatregel is bedoeld om risico’s op financieel gebied te voorkomen. Volgens Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie, is er sprake van “een groot spanningsveld tussen enerzijds de toegankelijkheid van het eigenwoningbezit voor starters en anderzijds de hieraan verbonden financiële risico’s”. Hij meent dan ook dat het van groot belang is dat de risico’s van de financiering van een koophuis beheersbaar blijven.