Top
  >  Relatie   >  Zo stop je een ruzie binnen je relatie


Als jij en je partner het ergens niet over eens zijn, kunnen de emoties behoorlijk hoog oplopen. Voor je het weet ben je naar elkaar aan het schreeuwen en zit je midden in een echte ruzie. Het is daarna vaak moeilijk om daarmee op te houden. Hier vind je enkele tips een ruzie binnen je relatie te stoppen.

Ruzie is iets waar je vaak spijt van krijgt. Daarom is het natuurlijk ook het beste om ruzie gewoon te voorkomen. Door dingen rustig uit te praten, of door iets langer na te denken over sommige dingen. Maar soms ontkom je er niet aan en zit je opeens midden in een heftige woordenwisseling. Met deze tips stop je een ruzie binnen je relatie.

Bedenk waarom je ruzie hebt

Hij kwam weer pas om 10 uur thuis uit zijn werk, terwijl jullie naar de film zouden gaan. Je zegt er iets van en je partner reageert niet aardig. Al snel zit je midden in een ruzie en het ene na het andere verwijt komt naar boven. Denk terug aan het moment waarop jullie ruzie kregen. Voordat je dingen zegt waar je spijt van krijgt, zeg je dat je gewoon graag samen naar de film had gewild. Op die manier ga je terug naar de aanleiding en laat je weten dat je het belangrijk vond om iets samen te doen. Haal er geen andere dingen bij.

Begrip

Laat je partner weten dat je naar hem luistert en dat je hem begrijpt. Natuurlijk snap je dat hij nog iets moest afmaken voor werk. Hij heeft het al een tijdje druk en hij kan nu eenmaal niet zo makkelijk vroeg weg. Maar het is ook belangrijk dat je duidelijk bent over jouw gevoelens. Vertel hem rustig dat jij wel tijd had vrijgemaakt, hoewel je het ook druk had. Als je elkaar rustig je mening verteld, heb je minder kans dat de ruzie escaleert.

Pauze

Als je echt midden in een ruzie zit en de tranen al bijna in je ogen staan, neem dan even een pauze. Zo kun je even rustig ademhalen en bedenken wat je precies wilt. Ook je partner kan even tot rust komen. Vaak stopt een ruzie met zo’n pauze helemaal, omdat je allebei beseft dat de ruzie niet nodig is. Vaak krijg je spijt van dingen die je gezegd hebt en kun je meteen over naar het goedmaken. De ruzie is daarna vaak al snel vergeten.