Top
  >  Familie   >  Time-outs zijn volgens experts kindermishandeling

Time outs kindermishandeling
We weten allemaal dat je een stout kind niet moet slaan, maar volgens een studie mag je ze nu ook geen time-out meer geven. Experts zeggen namelijk dat dit kindermishandeling is.

Amerikaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat een time-out geen geschikte straf is voor een jengelende peuter. Dat komt omdat de emotionele pijn die een kind voelt bij een time-out er op een hersenscan hetzelfde uitziet als pijn bij fysieke mishandeling. Op dat moment voelt het kind zich in de steek gelaten en heeft hij juist troost nodig.

Aan Time Magazine leggen de wetenschappers uit dat ouders met een time-out een verkeerde boodschap overbrengen: ‘Ik ben er alleen voor jou als je lief en rustig bent.’ Daarnaast maakt de straf het kind nog bozer en denkt hij alleen maar hoe gemeen mama en papa zijn en hoe zielig hij zelf is.

Is praten de oplossing?

De experts weten ook dat kinderen soms knap lastig zijn, maar dat doen ze niet expres. Het gedrag is een roep om hulp. In zo’n situatie moet je er voor je kind zijn als je wilt dat hij kalmeert. De time-out zou dan vervangen moeten worden door communicatie. Volgens psychologen is de beste oplossing om met je kind te praten en hem te laten begrijpen wat hij fout heeft gedaan. Daarnaast is het ook belangrijk om slecht gedrag niet te bestraffen, maar juist goed gedrag te stimuleren.