Time-outs zijn volgens experts kindermishandeling

103

Time outs kindermishandeling
We weten allemaal dat je een stout kind niet moet slaan, maar volgens een studie mag je ze nu ook geen time-out meer geven. Experts zeggen namelijk dat dit kindermishandeling is.

Amerikaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat een time-out geen geschikte straf is voor een jengelende peuter. Dat komt omdat de emotionele pijn die een kind voelt bij een time-out er op een hersenscan hetzelfde uitziet als pijn bij fysieke mishandeling. Op dat moment voelt het kind zich in de steek gelaten en heeft hij juist troost nodig.

Aan Time Magazine leggen de wetenschappers uit dat ouders met een time-out een verkeerde boodschap overbrengen: ‘Ik ben er alleen voor jou als je lief en rustig bent.’ Daarnaast maakt de straf het kind nog bozer en denkt hij alleen maar hoe gemeen mama en papa zijn en hoe zielig hij zelf is.

Is praten de oplossing?

De experts weten ook dat kinderen soms knap lastig zijn, maar dat doen ze niet expres. Het gedrag is een roep om hulp. In zo’n situatie moet je er voor je kind zijn als je wilt dat hij kalmeert. De time-out zou dan vervangen moeten worden door communicatie. Volgens psychologen is de beste oplossing om met je kind te praten en hem te laten begrijpen wat hij fout heeft gedaan. Daarnaast is het ook belangrijk om slecht gedrag niet te bestraffen, maar juist goed gedrag te stimuleren.

Vrouwblog op Facebook

About Author

Hi, ik ben Ellen Diermanse en ik schrijf met veel liefde artikelen op Vrouwblog.nl

103 reacties

  • Miranda Dylano-Declan Trip
   Miranda Dylano-Declan Trip on

   Jaa toch die gaat toch nergens heen straks mogen we helemaal niets meer en dan zijn de kinderen de baas over alles en ieder1.. nou dat word pas chaos..

 1. Sammi Winston Cheung
  Sammi Winston Cheung on

  Laten verwennen en de kinderen eigen gang laten gaan totdat ze in verkeerde weg terecht komen ? -_-! Ieder eigen opvoeding toch ? Wat boeit de experts nou…

 2. Anouschka Charlene Djaydan Danischa Lanting
  Anouschka Charlene Djaydan Danischa Lanting on

  Ze zijn knetergek ook geen wonder dat de kids respectloos worden door dit stom gedoe

 3. Patricia Dunnes
  Patricia Dunnes on

  Een opvoedtik lijkt me ook niet meer dan normaal zolang je maar niet op et hoofd van een kind slaat . Overdreven gedoe allemaal , en nu is een time out ook al kindermishandeling

 4. Petra Gino De Man
  Petra Gino De Man on

  De experts hebben zelf geen kinderen zeker? Wat moet er van de kinderen worden als we ze steeds laten begaan?

 5. Katje Wagenaar
  Katje Wagenaar on

  Ach weet je.. die gasten hebben niks anders te doen.. morgen komen ze weer met dat het juist goed is de corrigerende tik.. En dat je time out moet geven. Het zijn zeikerds

 6. Kimberley Groeneweg Seelbach
  Kimberley Groeneweg Seelbach on

  Dat zien we aan het jeugd van tegenwoordig dat troosten helpt. :S Kinderen moeten toch leren wanneer ze te ver gaan en nadenken over wat ze fout gedaan hebben.

 7. Zwaantje Hulshof
  Zwaantje Hulshof on

  Flauwekul dan zijn er ineens een heleboel kindermishandelaars pfff. Soms is het best goed om het kind even weer tot rust te laten komen

 8. Melanie De Krosse-Telman
  Melanie De Krosse-Telman on

  Weet je wat kindermishandeling is? De kinderen hun gang overal maar in laten gaan en geen normen en waarden aanbrengen. Zodat ze onhandelbaar worden en dat je uiteindelijk er helemaal niks meer mee kan beginnen omdat ze verpest zijn…. dat is pas kindermishandeling!

 9. Melanie De Krosse-Telman
  Melanie De Krosse-Telman on

  Hahaha dank je Benno Eggen… ik vind het verschrikkelijk hoe je tegenwoordig je kinderen zou moeten behandelen volgens de geleerden! Maar dat had je vast niet door he ;p

 10. Rosalie Aki
  Rosalie Aki on

  Als expert en ervaringsdeskundige kan ik toch echt melden dat dit onzin is en de time out toch echt een ander niveau van kindermishandeling behelst dan die van echte kindermishandeling. Laten we vooral alleen gesprekken voeren met peuters… Volgens mij raken peuters dan op andere niveaus ook overbelast. Krijgen ze later problemen met herbeleving van de oedipale fase. Echt he… sommige experts… Richt uw geld en energie aub op de echte kindermishandeling…

  • Pascalle Leungen van Roon
   Pascalle Leungen van Roon on

   Hoe kan je met je peuter in discussie gaan als hij/ zij met snot en kwijl en soms adem inhouden op de grond ligt te spartelen..? Dan zet ik mijn dochter van 3 in de gang waar ze al haar emotie d’r uit kan gooien. En dan later vertel ik d’r over d’r gedrag, en beginnen we opnieuw.

 11. Alleen maar praten helpt ook niet…blijven reageren is vaak als olie op vuur. Natuurlijk moet je uitleggen hoe, wat en waarom, maar ze moeten ook leren om met teleurstelling om te gaan. Mijns inziens leer je kinderen eerder hoe ze kunnen manipuleren….maar wie ben ik?? ( ik heb inmiddels pubers, waarvan er 1 precies weet waar de grens ligt en de ander komt argumenteren over hoe wat en waarom iets wel of niet goed voor haar is…dat maakt het er niet makkelijker op!!!

 12. Denise de Swart
  Denise de Swart on

  Wat een onzin! Die twee van mij krijgen ook vaak zat een time out hoor! En een tik tegen hun kont komt ook wel eens voor, ik ben er ook niet slechter op geworden vroeger!

 13. Edith Straalman
  Edith Straalman on

  Mijn ‘Attilla de Hun’ is op zo’n moment niet voor rede vatbaar. Als ‘expert’ ben ik toch voorstander van…

 14. Gerdy de Haan
  Gerdy de Haan on

  Vanmorgen een moeder met peuter in centrum in discussie en ventje schreeuwen en slaan…. Twee dames van in de 60/70 hoorde ik praten :’ gut gut van mij kreeg hij een schop onder de kont. Luisteren zal je’. De andere vrouw:’ dat gebeurd niet meer. Alle andere mensen kijken dan en dan voelt ze Zich ook vervelend’…. Etc etc… Toen kregen wij nog een schop onder de kont en werden we aangepakt als kind. Waar dan ook….en nu zie je discussies tussen moeder en kind waar een ‘nee’ voldoende moet zijn … Doodsbang dat mensen iets van je vinden of je aan spreken of erger nog …

 15. Marjolein Vd Steeg-Verheul
  Marjolein Vd Steeg-Verheul on

  Ik denk dat ,zoals ze het vroeger deden ,het nog zo gek niet was! Toen was er wel respect en tolerantie en nu dat we de kids als prinsjes en prinsesjes behandelen hebben we problemen. Wat een genuil over sommige dingen!

  • Daniëlle Heere
   Daniëlle Heere on

   Helemaal mee eens, mijn peuter van bijna 4 krijgt wanneer hij onhandelbaar is echt een tic op zijn kont maar weet wel “ja mama” en “dank U wel” te zeggen en dat is er echt niet ingeslagen.

 16. Naima Be

  Ja of je laat je kind de baas zijn thuis kom
  Op zeg tegenwoordig kan je geen scheet laten of het wordt al kindermishandeling genoemd

 17. Petra Kuipers
  Petra Kuipers on

  Experts?! Sinds wanneer zijn er experts op het gebied van opvoeding? Ook voor kinderen zijn er consequenties als ze iets doen wat niet mag. Kinderen willen weten waar de grenzen liggen en tot hoe ver ze kunnen gaan. Het is juist mishandeling om geen grenzen aan te geven. Praten met kinderen gaat echt niet altijd op.

 18. Yvonne Schrader
  Yvonne Schrader on

  Kinderen krijgen al op veel te jonge leeftijd veel te veel keuzes. Zo worden ze vanzelf vervelend.

  OMG, nu is dit weer kindermishandeling, zucht!

 19. Sylvia Houtkamp
  Sylvia Houtkamp on

  wat een goed onderzoek weer ehhum kinderen moeten op zijn tijd recht gezet worden laat ze dan maar eens gaan onderzoeken hoe wij allen het dan wel goed kunnen aanpakken !! klare onzin….

 20. Anita Bakhuys
  Anita Bakhuys on

  Mijn kinderen (inmiddels volwassen) kregen time outs, tik op hun vingers en als ze dan nog niet wilden luisteren of brutaal waren een puntje op een theelepel sambal.
  Ze hebben er niks negatiefs aan over gehouden en houden van pittig eten!

 21. Jorina Willemijns
  Jorina Willemijns on

  ooh en laten we dan vooral rotverwend ettertjes kweken die helemaal geen besef hebben van wat wel en niet kan, geen respect, waarden en normen bij leren…

  • Tamar Michel
   Tamar Michel on

   Je kind juist bij je nemen/erbij gaan zitten. Laten merken dat zijn gevoel er mag zijn en indien mogelijk erover praten.

  • Nava Koster
   Nava Koster on

   Ja klopt helaas willen niet alle kinderen op het moment van een driftbui aandacht en liefde sommigen willen juist met rust gelaten worden…….niet elk kind is hetzelfde. Mijn opvoeding is voor beide kinderen hetzelfde. Dezelfde regels maar elk kind benader ik anders omdat de behoefte anders is.

  • Tamar Michel
   Tamar Michel on

   Als ik merk dat m’n kind met rust gelaten wil worden doe ik dat hoor. Maar ik geef nooit een time out. Wel mag hij zelf gerust even ergens heen gaan om even alleen te zijn.

 22. Tamar Michel
  Tamar Michel on

  Het kan wel degelijk anders, maar dan moet je verder durfen en willen kijken dan naar de standaard dingen zoals time out en andere straf. Het kan ook zonder!

Leave A Reply

css.php