Top
  >  Lifestyle   >  Tips voor emancipatie op de werkvloer
f


Anno 2011 komt het nog steeds komt het voor dat vrouwen op de werkvloer ondergewaardeerd worden of zelfs minder betaald krijgen dan mannen, terwijl ze hetzelfde werk verrichten. Maar met de volgende tips voor emancipatie op de werkvloer hoort seksediscriminatie tot de verleden tijd.

Vrouwen worden steeds geëmancipeerder, maar helaas bestaat het glazen plafond nog altijd. Wij vrouwen werken net zo hard als mannen, maar ondertussen willen we kinderen krijgen en voor ons gezin zorgen. Dit zorgt ervoor dat we een tijdje uit de running zijn. Als we weer willen gaan werken is het vervelend dat we niet zo serieus worden genomen als mannen. Met deze tips voor emancipatie op de werkvloer moet je wel serieus genomen worden.

Werkervaring

Bij gezinsuitbreiding stoppen veel vrouwen met werken. Als het kind ziek is, blijven vrouwen thuis. Over het algemeen hebben vrouwen minder werkervaring, althans, op de werkvloer. Laat zien dat je in de periode dat je niet op kantoor was wel degelijk ervaring hebt opgedaan door middel van bijscholing of vrijwilligerswerk.

Erkenning

Als je het gevoel hebt dat jouw baas vrouwen minder serieus neemt, laat hem zien dat jij als vrouw wel degelijk iets waard bent en wijs hem op je kwaliteiten. Zorg dat hij je erkent als medewerker in plaats van als vrouw, je barst echt niet elke dag in tranen uit.

Prioriteiten

Vrouwen hebben over het algemeen andere prioriteiten dan mannen. Leg je werkgever uit dat je werk erg belangrijk is en je kinderen nog belangrijker zijn. Dat betekent echt niet dat je bij elk wissewasje thuis even naar huis moet.

Standvastigheid

Het hoort bij vrouwen om zich snel in iemand te kunnen verplaatsen. Probeer je toch niet te laten beïnvloeden en wees standvastig, blijf bij je standpunt. Als je nee zegt is dat een afwijzing van een voorstel, niet een afwijzing van een persoon.

Stem

Mensen met een lage stem komen overtuigender over dan mensen met een hoge stem. Spreek ontspannen en adem vanuit de buik, anders lijk je zenuwachtig. Het is belangrijk dat je duidelijk spreekt, voor iedereen verstaanbaar bent en vooral niet te snel praat.

Duidelijkheid

Als je iets wilt, wees hier duidelijk in. Wij vrouwen proberen vaak onze zin te krijgen door subtiele hints te geven, maar dit werkt niet op de werkvloer.

Interesse

Dat je een vrouw bent, heeft ook zijn pluspunten. Over het algemeen zijn vrouwen veel socialer dan mannen en lichaamstaal kunnen we beter lezen. Door deze gave kunnen we onze werkgever beter inpalmen. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in je werkgever, want als hij je mag, zal het moeilijk voor hem zijn om jouw voorstellen af te wijzen.

Onderhandel

Als je collega jouw voorstel niet ziet zitten, neem dan geen genoegen met nee. Vraag waarom je collega niets in jouw voorstel ziet en probeer hierover te onderhandelen. Laat je vooral niet te makkelijk afschepen.