Top
  >  Familie   >  Tips tegen ochtendziekte


Gedurende de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen en vaak horen hier de nodige klachten bij. De misselijkheid is er hier een van en dat is bepaald geen pretje. Daarom vind je hier een aantal tips tegen die vervelende ochtendziekte.

Hoewel je de eerste paar weken van de zwangerschap aan de buitenkant nog niet veel veranderingen zult zien, is er binnenin je lichaam al heel wat aan de hand. Dit is dan ook duidelijk te merken, wanneer jij je opeens op de raarste momenten hondsberoerd voelt. Natuurlijk is dit erg vervelend en om deze reden staan hier een aantal tips tegen ochtendziekte, zodat ook jij weet wat je moet doen als je hier last van hebt.

Eet regelmatig

Wanneer je tijdens de zwangerschap niet genoeg eet, kan dit ervoor zorgen dat jij je niet lekker gaat voelen. Om deze reden is het erg belangrijk om regelmatig wat te eten en je maag goed te vullen. Hierbij is het verstandiger om in plaats van 3 vaste maaltijden, over de dag verspreid kleinere porties te eten. Zo zorg je er namelijk voor dat je altijd een verzadigd gevoel hebt.

Houd het simpel

Een andere tip, is om de maaltijden simpel te houden. Veel vrouwen vinden het eten van zetmeelrijke en simpele voeding tijdens de zwangerschap het prettigst. Denk bijvoorbeeld aan iets als rijst of yoghurt. Probeer voedsel dat rijk is aan vet en het eten van zwaar gekruide maaltijden te vermijden. Deze hebben namelijk een slechte invloed op de spijsvertering en kunnen het misselijke gevoel nog erger maken.

Drink genoeg

Ben je zwanger, dan is het erg belangrijk om genoeg te drinken. Probeer dit zoveel mogelijk tussen de maaltijden door te doen en vermijd dranken met veel cafeïne en suiker bevatten. Verder is het handig om te letten op de temperatuur. Zo vind de een het drinken van warme dranken juist prettiger, terwijl de ander liever kiest voor iets verkoelends.

Probeer citrusvruchten

Het klinkt misschien raar, maar vruchten als citroen en limoen worden door veel vrouwen gebruikt vanwege de kalmerende werking die het heeft voor de maag. Niet alleen de smaak, maar zelfs de geur schijnt al te helpen om de ochtendziekte te verminderen. Daarom is het proberen van citrusvruchten misschien toch minder gek dan het op het eerste gezicht lijkt.

Eet gember

Iets anders dat te proberen valt is het eten van gember. Uit onderzoek aan de University of Western Sydney bleek dat gember het misselijke gevoel en overgeven kan helpen verminderen. Er zijn verschillende producten te vinden waar echte gember in verwerkt zit. Denk bijvoorbeeld aan gemberthee en gember biscuits.

Probeer acupressuur polsbandjes

Acupressuur polsbandjes worden meestal gebruikt om wagenziekte tegen te gaan. Zoals je misschien wel weet, helpen deze onder andere tegen de misselijkheid. Het is daarom geen gek idee om acupressuur polsbandjes te proberen om de ochtendziekte tegen te gaan, aangezien misselijkheid daarbij een van de vervelendste klachten is. Deze bandjes zijn meestal gewoon verkrijgbaar bij de drogist en kosten ongeveer 14 euro.

Zoek afleiding

Net als bij veel lichamelijke klachten, helpt ook hierbij het zoeken van afleiding. Wanneer je druk bezig bent, zul je minder snel geneigd zijn om te denken aan je kwaaltjes. Ga wat leuks doen met vriendinnen of lees bijvoorbeeld een boek. Verder is het verstandig om met mensen te praten over het feit dat je last hebt van ochtendziekte, zodat zij kunnen begrijpen waarom je bijvoorbeeld wat minder actief bent op het werk of tijdens andere activiteiten.

Neem Vitamine B6

Ook het nemen van vitamine B6 schijnt te kunnen helpen om de misselijkheid tegen te gaan. Deze kun je vinden in verschillende vitaminesupplementen. Verder zit vitamine B6 in onder andere noten, bananen en avocado. Wel duurt het ongeveer 2 weken voordat je het effect hiervan merkt, iets wat voor velen toch wel een groot nadeel is.

Overweeg medicijnen

Heb jij alles geprobeerd en niets helpt, dan kun je het nemen van medicijnen overwegen. Natuurlijk is het erg belangrijk om dit te doen in overleg met de huisarts. Bedenk dat dit best een drastische maatregel is. Om die reden is het erg verstandig om eerst zoveel mogelijk alternatieve methodes te proberen, voordat je kijkt naar het gebruik van medicijnen.

Foto via Pinterest