Top
  >  Familie   >  Tips voor stressvrij winkelen met kinderen

Tips voor stressvrij winkelen met kinderen
Boodschappen doen met het kroost is vaak een hele opgave en je kunt er best wel geïrriteerd van raken. Om het wat plezieriger te maken staan hieronder een aantal tips voor stressvrij winkelen met de kinderen.

Hoewel het erg leuk kan zijn om boodschappen te doen met je hele gezin, lijkt het soms een onmogelijke opgave. Er zijn immers nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het eindeloze getreuzel of de onverwachtse stemmingwisselingen. Om te zorgen dat het winkelen met de kinderen toch enigszins stressvrij kan verlopen, volgen hier wat handige tips.

Zorg voor een goede timing

Vooral jonge kinderen zijn meestal op een vast moment van de dag kribbiger dan anders. Zorg daarom voor een goede timing en probeer het winkelen daaromheen te plannen. Dit maakt het voor zowel je kind als voor jou een stuk verdraaglijker. Daarnaast is het ook verstandig om geen boodschappen te gaan doen op het drukste moment van de dag. Aangezien jij hier al niet erg vrolijk van wordt, is het voor kinderen met hun weinige geduld namelijk al helemaal een onmogelijke opgave.

Heb een plan

Wanneer je gaat shoppen met de kinderen, is het verstandig om van te voren een plan te hebben bedacht. Hierbij gaat het niet alleen om de winkels die bezocht moeten worden, maar bijvoorbeeld ook om eventuele plaspauzes. Daarnaast is het misschien handig om de kinderen tussendoor zoet te houden met iets lekkers. Door wat afwisseling te creëren, wordt de kans dat ze zich gaan vervelen namelijk een stuk kleiner.

Creëer een goede sfeer

Het kan best zijn, dat je bij voorbaat al opziet tegen het winkelen met de kinderen. Dit moet je ze echter niet laten merken, want die negatieve houding zou nog wel eens op hen over kunnen slaan. Daarom is het belangrijk om een goede sfeer te creëren, zodat je kinderen de indruk krijgen dat het ook echt een leuke bedoeling is. Het is ten slotte moeilijk om je positief te gedragen, wanneer jouw grote voorbeeld alleen maar loopt te chagrijnen.

Stel duidelijke grenzen

Als je alle boodschappen gedaan wilt krijgen en niet thuis wilt komen met onnodige aankopen, is het erg belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Er is immers een grote kans dat je kinderen tijdens het winkelen allemaal leuke dingen zien en dat ze daar misschien wel om gaan zeuren. Natuurlijk is het niet verstandig om boos te worden wanneer ze dit doen, want het hoort nou eenmaal bij kindergedrag. Reageer daarom met iets als “Vandaag niet” of “Zet het maar op je verlanglijstje,” zodat er voor hen een kleine kans lijkt te blijven bestaan dat ze het toch krijgen.

Verzin spelletjes

Om het winkelen leuker te maken voor de kinderen, zou je spelletjes voor hen kunnen verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan een schattenjacht, waarbij ze zoveel mogelijk spullen van het boodschappenlijstje moeten vinden in de winkel. Zijn je kinderen hier iets te oud voor, dan zou je ze mee kunnen laten beslissen over welke groenten of vlees er gekocht worden. Zo zijn de kinderen in ieder geval actief betrokken bij het winkelproces en geef je hen de indruk ze hierbij ook echt nodig te hebben.

Toon je waardering

Goed gedrag mag beloond worden en daarom is het belangrijk om je waardering te tonen, wanneer je kinderen zonder te zeuren een winkelmiddag doorkomen. Laat ze merken hoe knap je het van hen vindt en geef ze daar iets voor terug. Denk bijvoorbeeld aan extra tijd achter de tv of het maken van hun favoriete kostje. Je kunt ze eventueel voorafgaand aan het winkelen alvast een beloning beloven met de voorwaarde dat zij zich dan wel goed moeten gedragen.

Shop eventueel online

Wil je de winkelstress echt helemaal vermijden, dan kun je het beste online shoppen wanneer het mogelijk is. Op deze manier hoef je het kroost niet helemaal mee te zeulen naar alle verschillende winkels en bespaar jij jezelf waarschijnlijk heel wat tijd en moeite. Daarbij kun je de kinderen hier alsnog bij betrekken, door ze bijvoorbeeld de benodigde producten aan te laten klikken.