Top
  >  Familie   >  Tips voor zindelijk maken van je kind

Tips voor zindelijk maken van je kind
Er komt veel kijken bij de opvoeding van je kinderen en één van moeilijkste opgaven is misschien nog wel, om je kind te leren zijn of haar behoefte op de wc te doen. Om dit wat gemakkelijker te maken vind je hier een aantal tips, speciaal voor het zindelijk maken van je kind.

Wanneer het aankomt op zindelijkheid, is de manier waarop je het op je kinderen overbrengt erg belangrijk. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en als ouder moet je uitzoeken welke methode voor jouw kind het beste werkt. Toch zijn er een aantal algemene tips die het zindelijk maken van je kind een stuk gemakkelijker kunnen maken. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Laat zien hoe het moet

Jouw kind ziet je als zijn voorbeeld en daarom is het verstandig om hem of haar te demonstreren hoe grote mensen naar de wc gaan. Wanneer jij laat zien hoe dit moet, zal jouw kind dit vanzelfsprekend na willen doen. Grotere broers of zussen zouden hier ook een bijdrage aan kunnen leveren, want het jongste kind kijkt in de meeste gevallen naar hen op.

Schaf een potje aan

Het klinkt misschien logisch, maar toch gaan veel ouders de fout in door hun kind gelijk op het toilet te zetten. Dit met alle gevolgen van dien, want in de ogen van een kind is de wc een groot gat waar alles in verdwijnt en zij zien het daarom meestal als een bedreiging. Je zou immers zelf in het gat kunnen verdwijnen, aldus het kinderbrein. Schaf daarom een potje aan en laat je kind pas op het toilet gaan, wanneer hij of zij hier klaar voor is.

Laat je kind onderbroekjes uitkiezen

Het idee dat hij of zij onderbroekjes mag dragen net zoals de grotere kinderen, zal voor jouw kind werken als een stimulans. Het beste kun je hem of haar de onderbroekjes zelf uit laten kiezen. Zo ziet je kind namelijk wat de beloning is, wanneer het lukt om de behoefte voortaan op de wc te doen. Daarnaast kunnen de onderbroekjes ook gebruikt worden, om ervoor te zorgen dat je kind het gelijk voelt als hij of zij een ongelukje heeft gehad. Dit in tegenstelling tot wanneer je hem of haar gedurende het zindelijkheidsproces nog steeds de hele tijd een luier laat dragen.

Moedig je kind aan

Je kind aanmoedigen, is misschien nog wel de meest effectieve manier om hem of haar zindelijk te maken. Geef je kind een complimentje wanneer het lukt om de behoefte op het toilet te doen en laat je enthousiasme zien. Mocht er zich toch een ongelukje voordoen, ga er dan nuchter mee om en zeg iets in de zin van ‘de volgende keer beter’. Het is belangrijk dat je in die situatie niet boos wordt, want dit zal jou kind zenuwachtig en angstig maken, waardoor je de kans op ongelukjes juist groter maakt.

Koop er een boekje over

Kinderen vinden het meestal geweldig wanneer je aan hen voorleest en daarom is het een goed idee om een boekje over zindelijkheidstraining aan te schaffen. Er zijn een heleboel kinderboeken waarin, vooral met plaatjes, wordt uitgelegd hoe leuk het is om op het potje te gaan. Op sommige website wordt zelfs de gelegenheid gegeven, om het boek te personaliseren met de naam en verschillende foto’s van jouw kind. Het boekje kun je natuurlijk naast het potje leggen, zodat de peuter er tijdens het doen van zijn of haar behoefte doorheen kan bladeren.

Geef je kind een kleine beloning

Wanneer jouw kind netjes op het potje gaat, is het leuk om hem of haar een kleine beloning te geven. Let alleen wel goed op wat deze beloning inhoudt. Zo is snoep geen verstandige keuze, maar zou je bijvoorbeeld wel kunnen denken aan een sticker. Misschien is het wel een goed idee om een soort stickerkaart bij te houden en je kind bij elke geslaagde poging een nieuwe sticker te geven. Wanneer de stickerkaart is volgeplakt, kan daar dan weer een kleinigheidje tegenover staan.

Begin er niet te vroeg mee

Voordat een kind überhaupt zindelijk kan worden, moet zijn of haar zenuwstelsel eerst voldoende ontwikkeld zijn. Wanneer hier nog geen sprake van is, zal je kind nog niet kunnen voelen dat de blaas of darmen vol zijn en ook een goede beheersing van de sluitspieren zal nog ontbreken. Begin daarom niet te vroeg met zindelijkheidstraining en houd rekening met deze factoren. Zindelijkheid betekent immers dat het kind controle heeft over de darmen en de blaas, iets wat moeilijk gaat als het lichaam er nog niet toe in staat is.

Foto via Pinterest