Top
  >  Familie   >  Vaak voorkomende kerstproblemen oplossen


Naast gezelligheid brengt Kerst ook veel problemen met zich mee. Daarom lees je hier hoe je vaak voorkomende kerstproblemen kunt oplossen.

Met Kerst staat gezellig samen zijn op nummer 1, toch kunnen er problemen ontstaan, juist omdat je met veel mensen tegelijkertijd bij elkaar bent. Hier lees je hoe je 6 vaak voorkomende kerstproblemen kunt oplossen of vermijden.

Niet genoeg eten

Het kan altijd gebeuren dat er meer mensen komen opdagen dan verwacht of dat de eetlust van je gasten toch groter blijkt te zijn dan gedacht. In het ergste geval kun je altijd extra eten bestellen, zoals pizza of chinees. Een ander idee is om je hierop voor te bereiden door een noodvoorraad eten in huis te hebben die niet bederft, denk aan blikken soep of afbakstokbrood. Daarnaast kun je ook al je gasten duidelijk en op tijd vragen of ze willen laten weten of ze komen en met hoeveel. Op deze manier ben je dit probleem voor.

Aangebrand kerstdiner

Een aangebrand kerstdiner is makkelijk te vermijden door in de keuken te blijven en op het eten te letten. Zorg ervoor dat iemand anders de gasten voorziet van drankjes zodat jij je even op het eten kan richten. Ook is het verstandig om voor Kerst het gerecht dat je gaat bereiden al een keer klaar te maken, zodat je uit eigen ervaring weet hoelang het moet garen.

Mocht het diner onverhoopt toch verbrand zijn, dan kun je altijd nog eten bestellen. Daarnaast kun je het ook nog proberen te redden door de verbrande delen eraf te snijden, zodat je het overig eten wel kunt serveren.

Vlekken en gemors

Wanneer je gasten uitnodigt is er altijd een kans dat er een glas wijn omgaat of dat iemand die mooie vaas omstoot. Vooral als er kinderen komen is het verstandig om je hierop voor te bereiden. Zet daarom breekbare spullen weg en laat je mooiste tafellinnen in de kast. Mocht er toch iets omgaan, dan heb jij natuurlijk al in de keuken een doekje met vlekverwijderaar klaar liggen.

Dronken gasten

De simpelste manier om dronken gasten te vermijden is door gewoonweg geen alcohol te schenken. Kan Kerst volgens jouw familie niet zonder alcohol, schenk dit dan met mate. Maak geen sterke bowl en zorg voor een karaf water op tafel. Zijn er risicogevallen aanwezig die vaker een glaasje teveel drinken, houd deze dan in de gaten.

Dezelfde cadeaus

Het kan altijd gebeuren dat iemand 2 keer hetzelfde cadeau krijgt, meestal zorgt dit voor een ongemakkelijke situatie. Spreek met je familie af wie welk cadeau voor welk kind koopt, zo zal je dochter in ieder geval niet 2 dezelfde poppen krijgen. Voor de volwassene zouden jullie kunnen afspreken dat je lootjes trekt en iedereen voor 1 iemand een cadeau koopt, hierdoor zal er niets dubbel zijn. En daarnaast, mocht toch iemand een cadeau dubbel ontvangen, bewaar het bonnetje zodat het geruild kan worden.

Fotomissers

Elk jaar wordt er een leuke foto van het hele gezin gemaakt, en natuurlijk is elk jaar wel iemand die er niet charmant opstaat. Om een leuke foto te maken zijn er een aantal tips. Allereerst, gebruik een digitale camera zodat je meteen kunt zien of de foto leuk is of niet. Maak daarnaast de foto het liefst zo vroeg mogelijk wanneer iedereen een goede bui heeft en er nog fris uitziet. Mocht het toch misgaan, vraag dan een handig familielid de foto’s een beetje te bewerken in Photoshop.

En als laatst, geniet van de dag. Het is geen wereldramp als er iets geknoeid wordt of iemand een beetje dronken wordt. Gedraag je niet als een politieagent en wees blij met al je familieleden om je heen. En die mislukte kerstfoto, daar lachen jullie volgend jaar om.