Top
  >  Familie   >  Tips voor het vinden van een goede oppas


Als je voor het eerst moeder wordt, is de eerste keer van huis gaan zonder je kind niet makkelijk. Vaak worden dan de opa’s en oma’s gevraagd een paar uurtjes voor de kleine te zorgen. Een goede oplossing voor het begin, maar ook opa’s en oma’s kunnen soms niet. Daarom vind je hieronder tips voor het vinden van een goede oppas.

Als je een oppas nodig hebt voor de langere termijn, is het handig als je een vaste oppas voor je kinderen hebt. Zo zien zij niet steeds een nieuw gezicht en raken ze aan de oppas gewend. Maar een goede oppas vinden, vergt wel wat tijd. Hoe vind je de oppas die bij jou en de kinderen past? Om die vraag te beantwoorden staan hier een vijftal tips voor het vinden van een goede oppas.

Netwerken

Voordat je rigoureus op zoek gaat naar een oppas, kun je eerst in je kenniskring rondkijken. Vraag andere moeders in je familie- of vriendenkring hoe zij aan een betrouwbare oppas zijn gekomen. Misschien is hun oppas wel op zoek naar nog een oppasadresje.

Advertentie

Mocht je in je omgeving geen goede oppas kunnen vinden, kun je een advertentie plaatsen. Je kunt een briefje ophangen bij de plaatselijke supermarkt, een oproepje plaatsen in de regionale krant of op internetsites. Zorg dat er in je advertentie duidelijk staat naar wat voor iemand je op zoek bent, welke leeftijd diegene minimaal moet hebben en zet er duidelijk bij om hoeveel uur het gaat. Zoek je iemand voor tien uur per week en op de langere termijn ook voor een heel weekend, zorg dan dat dit er duidelijk in vermeld staat. Het is zonde als je een goede oppas gevonden hebt, maar na een tijdje een nieuwe moet zoeken omdat diegene niet bereid is vaker te werken.

Kennis maken

Het kan soms even duren voordat je een oppas hebt gevonden die bij je past. Als je denkt dat je een geschikte oppas hebt gevonden, vraag dan of de oppas een keer kennis wil komen maken met de kinderen. Als het klikt met de oppas kun je de oppas een keer mee laten draaien waar je zelf bij bent. Dit geeft meer zekerheid voor jezelf en ook de kinderen raken aan een nieuw persoon in huis gewend.

Verklaring voor goed gedrag

Heb je een oppas gevonden die je nog niet kende van te voren, vraag dan een verklaring voor goed gedrag. Deze verklaring kan de nieuwe oppas ophalen bij de gemeente. De verklaring krijgt de oppas alleen als zij geen strafbare feiten op haar naam heeft staan. Wil de oppas hier niet aan mee werken, dan is het beter om op zoek te gaan naar een andere oppas.

Oppas voor langere tijd

Wil je een keer een weekend weg, zorg dan dat de oppas al een aantal keer heeft opgepast. Als je weet dat het klikt tussen de oppas en je kinderen, ga je met een gerust hart een weekendje weg. Zoek je een oppas voor hele dagen, dan is gastouderopvang ook een mogelijkheid. Bij een gastoudergezin wordt jullie kind opgevangen bij iemand thuis. Dit is een soort tweede thuis voor jullie kind, waar hij of zij alleen of samen met andere kinderen opgevangen wordt. Dit verschilt van een kinderdagverblijf doordat je kind niet in een grote groep terecht komt en hier meer aandacht krijgt.