Top
  >  Mode & Beauty   >  Het vinden van de juiste bh


Of je nou een grote of kleine cupmaat hebt, een bh dragen we bijna allemaal. Daarom is het verbazend dat heel veel vrouwen de verkeerde maat dragen, omdat het vinden van de juiste bh toch een vrij moeilijke opgave is.

De kans is aanwezig dat zelfs jij op dit moment niet de juiste maat aanhebt. Het dragen van de verkeerde bh-maat ziet er niet alleen onflatteus uit, het kan ook leiden tot rugklachten en hangende borsten. Daarom is het vinden van de juiste bh een belangrijke stap, maar zonder hulp blijkt dit vaak nogal lastig te zijn. Daarom vind je hieronder een aantal punten die je hiermee op weg kunnen helpen.

Verkeerde maat

Veel vrouwen weten niet de juiste maat van hun borsten, toch kun je heel makkelijk zien of je een verkeerde maat draagt. In de volgende gevallen kun je ervan uitgaan dat er iets niet helemaal klopt aan je ingepakte boezempartij. Bijvoorbeeld wanneer deze uit je bh puilt, een goede bh zorgt er namelijk voor dat je borsten volledig bedekt zijn door de cups. Als dit niet het geval is kun je het beste een maatje groter proberen. Ook als de achterkant omhoog kruipt, draag je meestal een verkeerde maat. Wanneer dit zo is krijgen je borsten geen steun en kunnen ze gaan hangen.

Een bh zit pas goed wanneer je maximaal 2 vingers aan de achterkant van het sluitingsbandje kwijt kunt. Je rondingen kunnen ook gaan hangen wanneer de cups lubberen, dit is een teken voor het dragen van een te grote maat. Cups horen bij de juiste maat normaal te zitten want elastische materialen nemen de vorm van je lichaam aan.

Maat controleren

Zoals gezegd is de juiste maat het belangrijkste voor het vinden van de juiste bh. Voor veel vrouwen is het moeilijk om dit zomaar te bepalen en zoeken daarom hulp bij een betere lingeriezaak. Toch kun je dit heel gemakkelijk thuis opmeten, het enige wat je er voor nodig hebt is een meetlint. Dit kun je het beste eerst wikkelen om je ribbenkast direct onder je boezem. Vervolgens meet je de omvang van je borsten over het volste deel. Het verschil tussen het aantal centimeters van je ribbenkast en het volste deel van je borsten bepaalt je cupmaat.In het onderstaande overzicht vind je welke maat bij jou past.

  • 0 tot 1 centimeter = AA cup
  • 1 tot 2,5 centimeter = A cup
  • 2,5 tot 6 centimeter = B cup
  • 6 tot 9 centimeter = C cup
  • 9 tot 11,5 centimeter = D cup
  • 11,5 tot 15 centimeter = DD cup of E cup
  • 15 tot 18 centimeter = F cup
  • 18 tot 20 centimeter = G cup

Voor de ondermaat kies je een maat die bij jou aantal gemeten centimeters in de buurt ligt. Als dit 78 centimeter is dan kun je het beste kiezen voor bh-maat 80. Als je bh dan nog steeds niet prettig aanvoelt kun je ook een ander model proberen. Er zijn verschillende typen bh’s te koop zoals de naadloze, push-up, sport, gevulde, minimizer en met een halve cup.