Top
  >  Wonen & Interieur   >  Voorjaarsschoonmaak? Vergeet deze 4 klusjes niet

Met een broeiende lente op komst zijn we volop aan het schoonmaken geslagen. Kledingkast uitmesten, keukenkastjes in de sop: de gebruikelijke to-do’s vinken we vliegensvlug af. Toch zijn er ook een aantal klusjes die je elk jaar weer over het hoofd ziet. Hier lees je welke vier dat zijn en hoe je deze schoonmaakklussen het beste kunt aanpakken.

Klusje 1: Maak de dakgoten schoon

Ja, dat lees je goed: voor dit klusje moet je het dak op! De dakgoot schoonmaken kun je het beste elke lente en herfst doen. Door de goten en regenpijp vrij te maken van de resten die hierin zijn gevallen, kan het regenwater weer goed weglopen. Wacht hier niet te lang mee, anders loop je het risico dat de dakgoten verstopt raken en er zo waterschade, schimmel of lekkage ontstaat.

De dakgoot reinigen is een vak apart. Als je hier geen ster in bent, sluit dan bijvoorbeeld een veilig wonen-abonnement af. In ruil voor een laag vast bedrag per maand kun je gebruikmaken van allerlei slimme woondiensten, waaronder een dakgootservice.

Klusje 2: Haal vlekken uit je matras

We slapen er elke nacht op maar maken het amper schoon. Kortom: tijd om de vlekken op je matras eens goed onder handen te nemen. Haal het tijk eraf en was deze in de wasmachine. Als je vlekken op het matras zelf spot, dan kun je deze behandelen met een sopje van warm water en een scheutje baking soda. Dep dit mengsel op de vlek en laat het intrekken. Spray er vervolgens wat water op en dep deze plek daarna droog met een schone doek.

Klusje 3: Stof de planten af

Je kamerplanten zorgen het hele jaar door goed voor je: ze zuiveren de lucht en houden het vochtgehalte binnenshuis op peil. Zet ze deze lente daarom eens in het zonnetje door ze zorgvuldig af te stoffen. Planten met stoffige bladeren kun je onder de douche of in bad afspoelen met water (niet te koud, niet te heet). Bladeren van zware planten die zich moeilijk laten verplaatsen kun je ook voorzichtig schoonmaken met een microvezeldoek.

Klusje 4: Was de wasmachine

Hoe vaak gaat je wasmachine zelf door de wasstraat? Na een tijdje kunnen resten van wasmiddelen en wasverzachters zich in de trommel gaan ophopen, met stank en ‘vetluis’ als mogelijk gevolg. Deze vieze geur kan zich ook gaan nestelen in je gewassen kleding. Dus reden genoeg om je wasmachine weer eens schoon te maken. Gelukkig heb je hier geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig: strooi simpelweg 50 gram baking soda in de wastrommel, giet 50 ml natuurazijn in het wasmiddelbakje en draai dan een wasprogramma op 90 graden. Scheelt ook weer een ritje naar de supermarkt.