Top
  >  Relatie   >  Waarom seks gezond is

Waarom seks gezond is
Een intiem moment met je partner kan niet alleen jullie relatie, maar ook je gezondheid veel goeds doen. Er zijn namelijk verschillende redenen te bedenken waarom seks gezond voor je is.

Op zowel mentaal als fysiek gebied, kan een goede vrijpartij heel wat voor je doen. Zo maakt het je gelukkiger en schijnt het er zelfs voor te kunnen zorgen dat je langer leeft. Eigenlijk zijn dat al genoeg redenen om regelmatig een intiem momentje te hebben met je partner, maar er is meer. Hieronder kun je namelijk nog 5 andere redenen vinden, die duidelijk maken waarom seks nou zo gezond is.

Het helpt tegen stress

Uit een onderzoek van schotse wetenschappers, is gebleken dat het hebben van seks kan helpen tegen stress. Dit onderzoek werd gehouden onder 24 vrouwen en 22 mannen, die allen hun seksuele activiteit bijhielden. Degenen die geslachtsgemeenschap hadden gehad, reageerden achteraf beter op stressvolle situaties dan de overige testpersonen. Daarnaast toonde het onderzoek ook aan dat er verlaging van de bloeddruk optrad, wat uiteraard in verbinding stond met de stressafname.

Het versterkt je immuunsysteem

1 à 2 keer geslachtsgemeenschap per week kan je weerstand een flinke boost geven, zo bleek uit onderzoek aan de Wilkes University in Pennsylvania. 112 studenten werden gevraagd om bij te houden hoe vaak zij seks hadden en ook werd er bij ieder een speekselmonster afgenomen. In het speeksel van degenen die 1 of 2 keer per week seks hadden, werd een hogere hoeveelheid Immunoglobuline A gevonden. Dit is een belangrijk antilichaam dan het menselijk lichaam beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Op deze manier versterkt het je immuunsysteem en zorgt het ervoor dat je beter bestand bent tegen infecties.

Het boost je zelfvertrouwen

Naast je fysieke gezondheid, kan seks ook erg goed zijn voor je mentale gezondheid. Velen geeft het hebben van geslachtsgemeenschap namelijk een flinke boost voor hun zelfvertrouwen. Wetenschappers aan de University of Texas deden onderzoek naar de redenen waarom mensen seks hebben en verrassend genoeg bleek dit een van de belangrijkste redenen te zijn. Het hebben van veel zelfvertrouwen, schijnt daarnaast weer te leiden tot betere seks. Dit is best logisch, want voordat je een intiem moment met iemand kunt delen, moet jij je natuurlijk wel bij hem of haar op je gemak voelen.

Het verhoogd je oxytocinegehalte

Wanneer je seks hebt, verhoogd dit automatisch het oxytocinegehalte in je lichaam. Dit stofje wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd, omdat het een belangrijke rol sleept bij romantische interacties, moederbinding en vriendschappen. Daarnaast schijnt oxytocine ook een slaapbevorderende werking te hebben en vergoot het de productie van endorfines. Deze endorfines zijn een ander gelukshormoon en werken daarbij als natuurlijke pijnstillers.

Het is goed voor je conditie

Als je op zoek bent naar een leuke work-out, dan is seks zeker een optie om te overwegen. Het hebben van geslachtsgemeenschap is namelijk erg goed voor je conditie. Met een half uurtje seks ben je zo meer dan 80 calorieën kwijt en in 21 uur een hele pond. Er zijn zelfs tabellen die per seksuele handeling aangeven hoeveel calorieën je kunt verbranden. Kortom, vergeet de sportschool en plan daarvoor in de plaats een intiem avondje met je partner!