Top
  >  Zwanger   >  Wanneer vruchtbaar & hoe bereken je je ovulatie? (+) vruchtbare dagen

Als je een kinderwens hebt en zwanger wil worden, is het handig om te weten wanneer jouw eisprong plaatsvindt en de verschillende fases in jouw menstruatiecyclus te leren (her)kennen. De dagen voor de eisprong en enkele uren daarna ben je namelijk het meest vruchtbaar en is de kans dus het grootst dat je zwanger raakt. Ook wanneer je juist niet zwanger wil worden en geen anticonceptie wil gebruiken, is het bijhouden van je ovulatie een manier om de kans op een zwangerschap te verkleinen. 

Wanneer je wil weten wanneer jouw eisprong plaatsvindt zijn er handige rekentrucjes om dit te achterhalen. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Rond de veertiende dag voor de menstruatie vindt de eisprong plaats. Een eicel is gemiddeld 12 tot 24 uur in leven. De spermacellen van de man blijven op hun beurt ongeveer 4 tot 7 dagen in leven. Dit zou betekenen dat vrouwen gemiddeld voor en op de veertiende dag na hun menstruatie zwanger zouden kunnen raken en dat de vrijpartijen het beste in deze periode kunnen plaatsvinden (of juist niet). 

Een menstruatiecyclus wordt gestuurd door allerlei hormonen en dat is dan ook een van de redenen waarom de menstruatiecyclus bij de meeste vrouwen varieert tussen de 21 en 36 dagen. Een gemiddelde van 28 dagen is daarom voor weinig vrouwen weggelegd. Ergens tijdens de menstruatiecyclus vindt (meestal) de ovulatie plaats. Wanneer je cyclus elke maand regelmatig zou zijn, zou je gemakkelijk kunnen uitrekenen wanneer jij vruchtbaar bent. Helaas zijn er veel vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus waardoor het lastig kan zijn om te ontdekken wanneer het moment daar is. Gelukkig zijn er naast de rekenmethodes een aantal andere manieren die je hierbij kunnen helpen. 

Ovulatietesten

Veel vrouwen gebruiken ovulatietesten om te ontdekken wanneer hun eisprong plaatsvindt. Deze testen kun je kopen bij de drogist of online. Je gebruikt de ovulatietesten ongeveer een week voor de veertiende dag van je te verwachten ovulatie. Het voordeel van een ovulatietest is dat deze niet liegt en daarmee een grote mate van betrouwbaarheid heeft. Het nadeel van het gebruik van ovulatietesten is dat je, zeker bij een onregelmatige cyclus, veel testen nodig hebt. De goedkoopste ovulatietesten kosten ongeveer dertig eurocent per stuk maar vaak koop je deze in grotere verpakkingen. Al met al kan dit best prijzig zijn. Daarnaast geven veel vrouwen aan dat het veelvuldig bezig zijn met ovulatietesten een bepaalde mate van stress kan veroorzaken welke een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid. Wanneer je met meer zekerheid wil bepalen wanneer jouw ovulatie plaatsvindt, is een ovulatietest in ieder geval het meest betrouwbaar.

Afscheiding

Gedurende de menstruatiecyclus wisselt de afscheiding van iedere vrouw. Door je afscheiding dagelijks in de gaten te houden, zou je kunnen ontdekken wanneer jouw ovulatie plaatsvindt. Je afscheiding / het slijm is namelijk meer door doorzichtig en elastisch wanneer je vruchtbaar bent. Voor de echte onderzoekers onder ons is dit een prima methode maar let op dat je na het vrijen een vertekend beeld krijgt en laat dit nou net het hetgeen zijn wat nodig is rond die vruchtbare dagen. 

Ovulatiepijn

Er zijn vrouwen die last krijgen van ovulatiepijn. Vrouwen beschrijven dit als een soort kramp in hun onderbuik. De pijn lijkt op menstruatiepijn maar vindt plaats voor de eisprong. Hoe lang deze pijn duurt, wisselt per vrouw. Zodra de kramp is gestopt, is de eisprong ook voorbij. Je kunt het beste vrijen wanneer je de ovulatiepijn voelt. Een ideale manier om je ovulatie te ontdekken maar niet alle vrouwen voelen ovulatiepijn en dus zou je kunnen wachten tot je een ons weegt. 

Lichaamstemperatuur

Zo’n 12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur gemiddeld tussen de 0,3 en 0,5 graden celcius. Door iedere dag gedurende je cyclus op dezelfde tijdstippen je temperatuur te meten (bij voorkeur tussen de billen, dit is het meest betrouwbaar) kun je ontdekken wanneer jouw eisprong heeft plaatsgevonden. Het is een betrouwbare manier om te achterhalen wanneer jouw ovulatie plaatsvindt maar geeft eigenlijk vooral inzicht bij een regelmatige cyclus en/of na een aantal maanden omdat na een temperatuurstijging je eicel al niet meer vruchtbaar is. 

Verandering in borsten en libido

De menstruatiecyclus wordt gestuurd door wisselingen in hormonen. Er zijn vrouwen die rond hun eisprong (en/of menstruatie) last hebben van gevoelige of vollere borsten. Ook zijn er vrouwen die rondom de eisprong een hoger libido hebben. Vooral het verhoogde libido zou een ideale bijkomstigheid zijn rondom de eisprong maar uiteraard kan dit ook door andere omstandigheden veroorzaakt worden. 

Een menstruatiekalender of het gebruik van Apps

Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen bij het ontdekken van jouw menstruatiecyclus. Na het stoppen met anticonceptie heeft je lichaam vaak een tijd nodig om tot een regelmatige menstruatiecyclus te komen. Hoewel een kinderwens nooit snel genoeg in vervulling kan gaan, is het dus belangrijk om je lichaam die tijd te geven. Het bijhouden van je menstruatiecyclus in een app of op een kalender kan je meer inzicht geven in het (gemiddelde) aantal dagen van jouw cyclus. Zo kun je stapje voor stapje mogelijk meer regelmaat gaat ontdekken en zo jouw ovulatie ontdekken. Bij veel apps kun je ook de lichamelijke signaaltjes opschrijven die je kunnen helpen om jouw ovulatie dag op te sporen. 

Hoewel er tal van manieren lijken te zijn om je ovulatie te ontdekken, betekent dit helaas niet voor iedere vrouw dat zij direct zwanger zal worden. Zwanger worden is een ingewikkeld proces en afhankelijk van tal van factoren. Waar je vroeger de billen bij elkaar kneep wanneer je een keer de pil was vergeten lijkt zwanger worden soms een onmogelijke opgave. Wanneer het je niet lukt om jouw ovulatie te ontdekken of het zwanger worden niet wil lukken, kun je altijd contact opnemen met de huisarts.